srijeda, 4. veljače 2015.

Ultimatum: Imate 10 dana da maknete odašiljač iz lažnog dimnjaka, borit ćemo se do zadnje kapi krvi!

Problemi s baznom stanicom skrivenom u lažnom dimnjaku, u Kaštelima kod Splita se nastavljaju.


Vipova bazna stanica je u Kaštelu kod Spita skrivena u lažni dimnjak, Foto: HRT

'Bagerom na dimnjak s odašiljačem?'
POBUNA U KAŠTELIMA
ČEKAT ĆE 10 DANA Lukšićani od kaštelanskoga gradonačelnika traže da se ukloni lažni dimnjak

Od Vipa smo zatražili da izmjesti sporni odašiljač, a u nadležnom gradskom odjelu provjerit će se je li sporna građevina u koju je kamufliran odašiljač dio građevinske dozvole, kazao je gradonačelnik Udovičić.

I meni su nudili da na svoju kuću postavim Vipov odašiljač. Kakav bi ja to bija čovik da san to napravija i uništava zdravlje svojih susida i njihove dice. Ja ima misec dana nisan normalan čovik, po kući se svađam s obitelji, noću ne spavam. Do zadnje kapi krvi, bude li tribalo, borit ću se, ali ovo zlo mora ići na drugu lokaciju, kazao je Vinko Mamut, član inicijativnog odbora za uklanjanje Vipovog odašiljača u Kaštel Lukšiću, na sastanku kod gradonačelnika Ivana Udovičića.

Građani ne odustaju od svojih namjera upozoravajući kako su spremni na radikalne prosvjede, pa čak i blokadu ceste kroz Kaštela.

Bespravna gradnja?

Podsjetimo, prvi masovni prosvjed građana održan je prije mjesec dana, nakon što je na obiteljskoj kući Ilije Samadržića u Lukšiću, zazidan u ciglu, osvanuo odašiljač Vipa. A sve se radilo pod okriljem noći.
- Pregledom doumentacije kojom raspolažemo uvidjeli smo da je Samardžić bespravno izgradio dio objekta uz kuću, a u kojemu je upravo postavljen sporni odašiljač. Zatražili smo i mišljenje nadležnog ministarstva, a od vas tražimo da se u nadležnom gradskom odjelu preispita građevinska dozvola obiteljske kuće Ilije Samardžića i utvrde sve sumnjive okolnosti vezane uz sporni odašiljač - kazao je Branimir Matijaca gradonačelniku Udovičiću, poručujući kako je građanima Lukšića zdravlje važnije od bilo kakvog profita.

U inicijativnom odboru uvjereni su kako gradska vlast može riješiti ovaj problem i ukinuti rješenje o spornoj građevinskoj dozvoli koje Samardžić posjeduje.
-Ako ja čoviku ispečen krvavo janje, čovik ga ima pravo vratiti i žaliti se - slikovito je pojasnio Mamut, inače vlasnik ugostiteljskog objekta u Kaštelima.
-Tako i vi možete preispitati građevinsku dozvolu i sigurni smo kako Samardžić u njoj nema nadograđeni fumar, ili dimnjak u koji je sakrio Vipov odašiljač - uvjeren je Vinko Mamut.

Ministarstvo i HAKOM

Udovičić je kazao kako su uputili dopise Ministarstvu zdravlja i HAKOM-u te zatražili očitovanje o eventualnim zračenjima kojih se građani boje.
-Od Vipa smo zatražili da izmjesti sporni odašiljač, a u nadležnom gradskom odjelu provjerit će se je li sporna građevina u koju je kamufliran odašiljač dio građevinske dozvole. Ako ne bude, sve ćemo prijaviti nadležnoj inspekciji, a ako treba, neka onda dođu bageri i ruše sporni dimnjak - kazao je Udovičić.

Građani su gradonačelniku ostavili rok od deset dana, do kada se mora utvrditi je li sporni dimnjak izgrađen po zakonu i s dozvolama.


Slobodna Dalmacija, 4.2.2015. 
Jakov Žarko
_____________________________________________________________________________
  • Više o ovom slučaju informirajte se ovdje.
  • HRT-ov prilog pogledajte ovdje.
  • Prilog iz emisije 'Kronika grada Kaštela'



Nema komentara:

Objavi komentar