ponedjeljak, 29. siječnja 2018.

Šef Tele2 traži još lakšu izgradnju baznih stanica

Nakon što je nedavno Hrvatski telekom zatražio liberalnije propise za izgradnju telekomunikacijskih baznih stanica, lobirajući za donošenje novog zakona o "linijskoj infrastrukturi", danas je to učinio i Tele2. Njihovi zahtjevi mogu se svesti na nekoliko riječi: Trenutna zakonska regulativa je prestroga, tražimo liberalizaciju u postavljanju baznih stanica! Podsjetimo, Hrvatska je jedna od država koja ima najliberalnije propise za postavljanje antenskih sustava teleoperatera. Jedina smo država EU u kojoj za takve sustave nije potrebna građevinska dozvola, a dopuštene razine zračenja na javnim područjima povećane su Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja (NN 146/14) iz 2014. godine za 2,5 puta. Granične razine definirane tim pravilnikom u 99% slučajeva jednostavno se ne mogu prekršiti jer su previsoke. Hrvatska tako ima i do 10 puta veće granične razine nego Italija, Belgija, Švicarska, Litva, Poljska ili pak grad Pariz. Međutim, teleoperaterima ni to nije dovoljno pa oni traže potpuno ukidanje bilo kakvih prepreka, a jedina prepreka u ovom trenutku su im pojedini urbanistički planovi s kriterijima postavljanja baznih stanica te pojedini gradski i općinski čelnici koji pokušavaju spriječiti kaos izazvan od strane države. U tom kontekstu mogu se promatrati i posljednje izjave predstavnika telekomunikacijskih operatora.

U nastavku prenosimo članak objavljen na portalu poslovni.hr

Tele2: Olakšajte gradnju baznih stanica

Na moru turisti prvo traže vodu, onda internet i tek zatim sve ostalo, ističe čelnik Tele2 Viktor Pavlinić.

Turisti su u Hrvatskoj lani povećali korištenje interneta za rekordnih šest puta objavio je Tele2.

Nije toliko porastao broj korisnika, jer prema Eurostatu broj noćenja veći je 10,3 posto u odnosu na godinu prije, već su strani turisti zbog ukidanja roaminga počeli na obali više surfati i po virtualnom svijetu. Viktor Pavlinić, predsjednik Uprave Tele2, kaže da je takav rast veliki izazov za operatere u Hrvatskoj.

U cijelosti prešli na 4G

"Prethodnih godina porast korištenja interneta na obali tijekom sezone bio je u prosjeku 20-30 posto, a lani je skočio za 600 posto i takav će se rast možda ponoviti i ove godine", ističe Pavlinić. Pojašnjava da je to velik izazov, jer da je Tele2, kao i ostali operateri, spreman ulagati kako bi zadovoljio takav rast potražnje za internetom. Podsjeća da su svoju 3G mrežu u cijelosti modernizirali na 4G mrežu čime su povećali kapacitete i brzine surfanja pa su sad usporedivi s brzinama koje se mogu postići na fiksnoj mreži. No, drži da investicijsko okruženje za daljnja ulaganja u brzi mobilni internet nije poticajno.

Kao prvi problem ističe prepreke u postavljanju novih baznih stanica. "Radimo u atmosferi gdje je svaka bazna stanica, unatoč poštivanju svih zakonskih propisa i normi, a koji su ovdje strože od europskih, problem", kaže Pavlinić. Dodaje da se uvijek nađe netko tko ima formalnu mogućnost stvarati im prepreke u izgradnji baznih stanica kao osnove infrastrukture mobilnih mreža, i da će taj problem samo biti ozbiljniji kako vrijeme prolazi s obzirom na to da će iduće, 5G mreže, trebati dvostruko više stanica nego što ih operateri imaju danas.

"Bez brzih internetskih mreža nema digitalizacije gospodarstva, ali ni daljnjeg napretka turizma. Na moru turisti prvo traže vodu, onda internet i tek zatim sve ostalo. S tim da smo ove godine primijetili da još uvijek nisu svi strani turisti shvatili da je roaming nestao pa u 2018. očekujemo novi skok internetskog prometa", ističe Pavlinić.

Nacionalna optika

Navodi da je druga prepreka investiranju u jačanje mobilnih mreža to što projekt izgradnje nacionalnog backbonea, a za koji je OiV dobio sredstva iz EU, stoji. "Država bi trebala iskoristiti velika sredstva koja daje Unija da na brzi internet poveže sve krajeve, a to će biti dobro i za mobilne operatere, jer i mi na nešto moramo povezati bazne stanice", zaključuje Pavlinić.

Nema komentara:

Objavi komentar