četvrtak, 21. lipnja 2018.

Splitski gradski vijećnik predložio izmjene GUP-a i definiranje kriterija postavljanja baznih stanica

Ante Čikotić (MOST) postavio je pitanje o baznim stanicama na aktualnom satu 12. sjednice splitskog Gradskog vijeća. – Hrvatsaka je jedna od 4 zemlje EU gdje nije potrebna niti javna rasprava o postavljenju baznih stanica teleoperatera, ali je u Rumunjskoj, Slovačkoj i Portugalu potrebna građevinska dozvola. One nedvojbeno imaju štetan učinak na zdravlje ljudi. Kod nas se nalaze u blizini škola i javnih naselja. Planira li Grad zabraniti postavljenje istih bliže od 450 metara od vrtića, škola, bolnica, na krovovima kuća. Mislim da je vrijeme Grad zaštiti interes građana. Ovo nije napad na teleoperatere, ovo je poziv na poštivanje europskih standarda. WiFi je u nekim zemljama zabranjen u školama i vrtićima. 

Odgovorio je dogradonačelnik Nino Vela. – Zemlje EU imaju različita iskustva. Kod nas je zakon takav. Nismo sretni kada su takvi uređaju blizu stambenih naselja i nekih ustanova. Europa se po tom pitanju još usklađuju, postoje liberalni i restriktivni pristupi. Možemo uvažiti sva pitanja s terena i u našem urbanističkom planu definirati takve građevine. Kao gradska uprava ne možemo nekome zabraniti dozvolu ako je ona sukladna propisima RH.

Izvor: https://www.dalmacijadanas.hr/zasto-se-u-splitu-bazne-stanice-teleoperatre-postavljaju-u-blizni-skola-vrtica-bolnica-i-naselja

Nema komentara:

Objavi komentar