utorak, 26. lipnja 2018.

Izdvojene novosti iz svibnja i lipnja 2018.


  • Novi paneli bazne stanice zabrinuli Vodnjance - Vodnjan, 19. lipnja 2018.
Promjene na baznoj stanici i radovi nadogradnje na krovu vodnjanske pošte prošli su tjedan među mještanima izazvali zabrinutost zbog mogućih štetnih utjecaja na njihovo zdravlje. Kada su prije 15-ak dana krenuli radovi nadogradnje, tvrde susjedi, ispostavilo se da Hrvatski telekom nikada nije ni imao dozvolu od Grada za njeno postavljanje. To se promijenilo krajem prošlog tjedna.
Više informacija: TV Istra


  • U strahu od zračenja mještani Sukošana prosvjedovali protiv bazne postaje - Sukošan, 13. lipnja 2018.
Stotinjak zabrinutih mještana Sukošana okupilo se na mirnom prosvjedu ogorčeni činjenicom da je VIP nedavno na vrhu stambene zgrade u elitnoj turističkoj zoni, nadomak plaža Soline, Barbir i Dječji raj, na samom raskrižju Puta Solina, Puta Barbira i Puta raskrižja, postavio baznu postaju.- Okupio nas je strah od zračenja i mogućih oboljenja. Na dvadesetak metara od bazne postaje su prve kuće, a malo dalje je i dječji vrtić. Borit ćemo se kao lavovi za sebe i zdravlje svoje djece. Elektromagnetska polja što ih stvara bazna postaja predstavljaju opasnost za zdravlje ljudi i okoliš do minimalno 500 metara udaljenosti, kazala je Sandra Vezilj iz Inicijativnog odbora protiv bazne postaje.
Više informacija: Zadarskilist.hr

  • Vodice: Odustali od bazne stanice u centru grada - Vodice, 4. lipnja 2018.
Nakon nedjeljnog prosvjeda protiv najavljenog postavljanja bazne stanice teleoperatera na stambenoj zgradi u Ulici Roca Pave u središtu Vodica, stanari te zgrade odustali su od njezina postavljanja, potvrdio je u ponedjeljak ovlašteni predstavnik stanara Ante Grbac. Novinarima nije želio reći ništa detaljnije, nego je samo potvrdio da bazna stanica neće biti postavljena na zgradu između vodičkoga autobusnog kolodvora i ambulante. U Vodicama je u nedjelju prosvjedovalo stotinjak građana zabrinutih za zdravlje zbog mogućeg zračenja.
Više informacija: 24sata.hr

  • Vodičani prosvjedovali protiv postavljanja bazne stanice: 'Vaša fasada nije važnija od naših života' - Vodice, 3. lipnja 2018.
Stotinjak Vodičana danas je održalo mirni prosvjed protiv postavljanja bazne stanice teleoperatera na krovu zgrade u ulice Roca Pave koja se nalazi između vodičkog autobusnog kolodvora i ambulante. Prosvjedni skup Građanske inicijative organiziran je s ciljem da se ukaže na jasno protivljenje stanara okolnih ulica postavljanju repetitora.– Zračenje bazne stanice je najveći razlog zbog kojega se protivimo njezinom postavljanju. U zadnje vrijeme se zračenje spominje u smislu elektrosmoga, a da bi bili načisto i pojasnili stvar ljudima, evo o čemu se radi. Mobitel zrači za otprilike dva volta, ovisno o modelu, a bazna stanica ima dozvoljeno 24 volta na frekvenciji mobitela. To znači da ukoliko se ovdje postavi bazna stanica, ona će zračiti u čekaonici pedijatrije koja se nalazi u blizini pet do osam puta jače nego što zrači mobitel. To govori koliko će biti djeca koja su najugroženija skupina biti ugrožena samo dok čekaju u ambulanti pedijatrije -kazao je Auro Friganović iz Građanske inicijative.
Više informacija: Šibenski portal

  • Naloženo uklanjanje bazne stanice u Sinju - Zagreb/Sinj, 5. lipnja 2018.
Pritužbe građana u području zaštite okoliša sve su brojnije, a mnoge su se i u 2017. odnosile na elektromagnetsko zračenje, točnije na valjanost uporabnih dozvola baznih stanica mobilnih operatera. Pravobraniteljica je utvrdila da često nisu ni zatražene ni izdane, nakon čega je naloženo uklanjanje njihovo. Posljednji primjer je iz Sinja, gdje je građevinska inspekcija naložila uklanjanje bazne stanice postavljene na kuću do pritužiteljeve, koja je još u fazi građenja, što znači da nije ispunjen uvjet iz Pravilnika o jednostavnim građevinama, prema kojem se bazna stanica bez građevinske dozvole može postaviti samo na postojeću građevinu.
I u ovom predmetu bilo je potrebno više puta slati požurnice građevinskoj inspekciji, a zbog nepostupanja Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, pravobraniteljica se obratila i Vladi Republike Hrvatske. O ovoj problematici izvještava i Hrvatski sabor posljednje četiri godine, u dijelu godišnjeg izvješća koji se odnosi na pravo na zdrav život i zaštitu okoliša.
Više informacija: Pučki pravobranitelj


  • HT s planom izgradnje bazne stanice ugrožava održavanje INmusic festivala - Zagreb, 8. svibnja 2018.
Organizatori INmusic festivala uputili su apel Gradu Zagrebu i zatražili zabranu izgradnje bazne stanice HT-a na Otoku hrvatske mladeži na Jarunu gdje se održava In Music festival jer smatraju kako bi bazna stanica postavljena na toj lokaciji ugrozila sigurnost posjetitelja festivala.
Više informacija: Vecernji.hr

  • Emisija Potrošački kod o baznim stanicama - Zagreb, 5. svibnja 2018.



Nema komentara:

Objavi komentar