petak, 6. srpnja 2018.

Vodnjan: Prema tvrdnjama HAKOM-a, nema opasnosti od zračenja

Predstavnici HAKOM-a su na terasi udaljenoj samo 15,5 metara od bazne stanice izmjerili vrijednosti daleko niže od propisanih, nakon čega su nastavili s mjerenjima i u drugim stanovima u okolici * Policija je jučer ujutro stigla u Trgovačku ulicu da bi spriječila sukob građana i radnika koje je angažirao HT

U slučaj bazne stanice Hrvatskog Telekoma na zgradi pošte u Trgovačkoj ulici u Vodnjanu jučer se uključila i policija, i to da bi spriječila eventualnu eskalaciju sukoba između građana i radnika mobilne telefonije. Naime, građani koji se protive odašiljaču u centru grada onemogućili su radnike angažirane na montiranju antene da se ujutro popnu na krov zgrade, strahujući da su došli smanjiti jačinu odašiljača prije službenog i nezavisnog mjerenja elektromagnetskog polja.

"Uštimavanje" odašiljača?

Stanarima okupljenim u inicijativu Calnova pri Društvu Zdravo naselje mjerenje su za jučer u 10 sati najavili predstavnici Hrvatske regulatorne agencije za mrežna djelovanja (HAKOM), a iznenadno pojavljivanje radnika iz tvrtke koja radi s HT-om sugeriralo im je da su radnici poslani da bi "uštimali" jačinu odašiljača. Stoga su ih spriječili da se popnu na zgradu do antene, a radnici su, i unatoč dolasku policije, otišli iz Vodnjana neobavljena posla, koji god on bio.


U Trgovačku ulicu stigli smo upravo u trenutku kada ju je napustila policija, a upravo tada stigla su dva djelatnika HAKOM-a koji su brzo počeli s mjerenjima jačine zračenja na najvišim etažama uokolo bazne stanice. Mada nam se stručnjaci nisu željeli predstaviti imenom, nisu imali ništa protiv da pratimo dugotrajno mjerenje sofisticiranom opremom. A prvo mjerenje pokazalo je da opasnosti po mještane od zračenja nema! Na terasi Oriana Vitasovića udaljenoj samo 15,5 metara od bazne stanice i 20 stupnja ispod nje, izmjerili su jačinu daleko nižu od graničnih vrijednosti.

- Bitna je jačina, a najjače što smo izmjerili je 0,5 volta po metru od najniže dopuštenih 16 volta po metru. Dakle, nema straha, daleko ste ispod dozvoljenih vrijednosti. Ovdje niste niti u smjeru panela, rekli su stručnjaci Vitasoviću.

- Da, ali ima stanova koji su direktno na trasi zračenja i njih treba izmjeriti, odgovorio je Vitasović, s čime su se složili djelatnici HAKOM-a i nastavili mjeriti po drugim stanovima oko bazne stanice. Vrijednosti svih mjerenja, rekli su, bit će javno objavljene na internetu.

Prve dobre vijesti po stanare nisu umirile Vodnjance. Smatraju, naime, da je HT ipak uspio smanjiti jačinu signala prije mjerenja, iako su ih predstavnici HAKOM-a uvjeravali da su o mjerenju obavijestili samo troje stanara.

Kako su se nezavisni mjeritelji najavili za jučer u 10 sati, tako su i članovi inicijative Calnova već u 7 sati budno pazili na Trgovačku ulicu da ne bude "neželjenih" obilaska stanice i "uštimavanja" odašiljača. (Napisao i snimio Zvjezdan STRAHINJA)

Izvor: Glas Istre

Nema komentara:

Objavi komentar