ponedjeljak, 2. srpnja 2018.

Siroti Nijemci i Austrijanci

Fotografije iz hrvatskih gradova
/ Iz arhive bloga
Piše: Zvjezdan Strahinja
Izvor: Glas Istre

Ne znam da li zračenje bazne stanice na krovu u središtu Vodnjana, ili i jednog drugog odašiljača mobilne telefonije, može uzrokovati rak, kako u to vjeruju i od toga strahuju stanovnici Vodnjana u i oko Trgovačke ulice. Ne znam, isto tako, ni da li je okolina baznih postaja Hrvatskog Telekoma sigurna za boravak stanovništva, kako na temelju mjerenja koja "pokazuju vrlo niske razine elektromagnetskih polja" poručuju iz HT-a.
No, sasvim sigurno ne bih nijednu od ovih tvrdnji želio osobno provjeravati. I sasvim sigurno, uz sve pokazatelje i garanciju "mjerodavnih izvora", ne bih želio živjeti, kao ni itko od nas, na desetak metara od takvog tehnološkog sklopa kakva je bazna stanica sa šest panela okrenutih na sve strane, gotovo u razini prvih terasa i spavaćih soba. Koliko god sigurna bazna stanica bila, nitko me uvjeriti ne može da život u sjeni odašiljača može biti ugodan.
Ne znam ni da li se opasnost od zračenja višestruko povećava s blizinom panela, kako tvrde mještani okupljeni u gradski odbor Calnova Društva Zdravo naselje, koji logičan zaključak izvlače iz korespondencije s predstavnikom
Ministarstva zdravlja - da je ispod odašiljača zračenje najmanje ili ga gotovo niti nema, a u ostalim smjerovima razina zračenja smanjuje se s kvadratom udaljenosti. Ili je pak onako kako tvrdi HT: da "parametar udaljenosti nije mjerodavan za zračenje elektromagnetskih polja baznih postaja, već se mjerenje parametara zračenja u pojedinim točkama odnosno na određenim lokacija
ma obavlja na trasama elektromagnetskih polja (u glavnom smjeru zračenja antena)". Pritom iz HT-a tvrde i da glavni smjerovi antena nikada nisu usmjereni izravno prema stambenim objektima u blizini, što je i logično ukoliko žele da se signal širi, mada je teško zamisliti da se nijedan objekt u gusto naseljenom središtu Vodnjana nije našao na trasama elektromagnetskih polja.
Uz sve to, ipak mi je drago bilo kada je Hrvatski Telekom nabrojio svu silu propisa i nadležnih tijela koji reguliraju postavljanje baznih postaja i zračenje elektromagnetskih polja. I lijepo je bilo čitati iz njihova dopisa da smo usklađeni s EU-om pa i da su zbog predostrožnosti uvedene strože granice u odnosu na europske direktive.
No, kada iz HT-a poručuju da su hrvatski građani bolje zaštićeni od djelovanja elektromagnetskih polja od primjerice građana Njemačke ili Austrije, čovjeka hvata zdravorazumska sumnjičavost. Ne znam pritom ni da li se može vjerovati tvrdnjama vodnjanske građanske inicijative da u Njemačkoj prvi objekt mora biti udaljen 400 metara od bazne stanice, ali i bez toga teško mi je prihvatiti da bismo mi u nečemu mogli biti "oprezniji" od Nijemaca ili Austrijanaca.
Puno toga ne znam o odašiljačima mobilne telefonije. Ali znam da, barem vizualno, ne nagrđuju jezgre starih povijesnih gradova Njemačke i Austrije, kao što nagrđuju središte Vodnjana. I, što je najgore, ne samo Vodnjana.

Nema komentara:

Objavi komentar