četvrtak, 4. kolovoza 2016.

Torino: U školama samo žičana mreža, u javnim zgradama manja izloženost

Izdvojene novosti iz srpnja 2016.

Globalno: Novi stručnjaci u inicijativi EMFscientist.org
Inicijativa je osnovana u svibnju 2015. godine sa 190 stručnjaka, a do 25. 7. 2016. pridružio se još 41 stručnjak. U dopisu koji je upućen UN-u, Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji te svim državama članicama UN-a traži se bolja zaštita djece i trudnica, revizija standarda zaštite, proizvodnja i upotreba tehnologije s manjim emisijama polja, sustavna edukacija javnosti, edukacija liječnika o liječenju elektropreosjetljivosti, osnivanje fondova za istraživanje utjecaja elektromagnetskih polja i osnutak područja (zona) bez zračenja.

Visoki sud u Madridu dodijelio je naknadu za osobe s invaliditetom građaninu koji zbog nemogućnosti obavljanja svakodnevnih poslova napustio posao. Telekomunikacijski inženjer bio je primoran napustiti posao zbog neuroloških problema izazvanih prisutnošću elektromagnetskih valova.

Nacionalna agencija za hranu, zaštitu okoliša i medicinu rada i sigurnosti uputila je u javnu raspravu izvješće o elektromagnetskoj preosjetljivosti. Radna skupina je analizirala više od 300 znanstvenih radova, obavila razgovore s bolničkim liječnicima, građanima, istraživačima, udrugama. Izvješće bi uskoro trebalo biti dostupno na engleskom jeziku.

Italija: Torino planira smanjenje razina elektromagnetskih polja
U petogodišnjem planu razvoja grada navedeno je da je potrebno poduzeti mjere opreza i smanjiti vrijeme izloženosti i emisije elektromagnetskih polja .

Napomena: Regija Pijemont, čiji je Torino glavni grad, krajem 2015. godine već je donijela  odluku o zamjeni Wi-Fi bežičnih mreža žičanima u školama uz primjenu načela predostrožnosti. Odluka je dostupna ovdje.

Ministarstvo infrastrukture, prometa i mreža objavilo je namjeru stavljanja na snagu novog zakona kojim će se izmijeniti trenutna ograničenja za izlaganje javnosti u blizini baznih postaja, uvesti promjene u postupak licenciranja i poboljšati sudjelovanje lokalnih vlasti.

Prema prijedlogu novih graničnih vrijednosti referentnih veličina za izloženost opće populacije koji bi trebao stupiti na snagu za nekoliko mjeseci, predviđeno je smanjenje dosadašnjih granica za 25%.

FCC je usvojio nova pravila za bežični širokopojasni pristup u frekvencijama iznad 24 GHz, što Sjedinjene Države čini prvom zemljom u svijetu po dostupnosti ovog dijela spektra za bežične usluge.

Fizičar Ronald Powell novu "5G" Wi-Fi tehnologiju "posebno pretjeranom", budući da uključuje zračenje javnosti bez njihove dozvole i odgovarajućih studija.

Nema komentara:

Objavi komentar