petak, 19. kolovoza 2016.

Zagreb raspisao natječaj za nadogradnju Wi-Fi mreže

Zagreb raspisao natječaj za nadogradnju Wi-Fi mreže vrijedan 9,4 milijuna kuna
Izvor: Index.hr
19.8.2016.

Grad Zagreb raspisao je natječaj za nadogradnju javnog Wi-Fi sustava čime bi se znatno trebala proširiti pokrivenost bežičnim signalom.

Procijenjena vrijednost nadogradnje Wi-Fi MAN sustava je 9,37 milijuna kuna plus PDV od čega bi 6,85 milijuna trebao platiti Grad Zagreb, 2,4 milijuna Zagrebački holding, a 120 tisuća kuna Turistička zajednica Grada Zagreba.

Zagreb je u projekt javnog bežičnog interneta krenuo krajem 2012. godine kada je raspisan prvi natječaj težak milijuna kuna, te su tada signalom pokrivena određena područja u centru grada. 

Inače, projekt bi se, kako je tada najavljivano trebao odvijati u ukupno tri faze, a ukupna vrijednost pokrivanja Zagreba bežičnim signalom procjenjivala se na 50 milijuna kuna.

Prvi natječaj, nakon kojeg je krenula izgradnja ovog sustava izazvao je brojne negativne reakcije - od toga da se pogoduje pojedinim firmama, do toga da je cijena nekoliko puta veća od realne.

Pročitajte cijeli članak.

"Wi-Fi revolucija", čini se, nastavlja se. Nakon što su ovo ljeto brojne škole, ne samo u gradu Zagrebu nego i diljem države pokrivene Wi-Fi mrežom (i to ne samo 2.4 GHz, nego i 5 GHz za koju epidemiološke studije o zdravstvenim učincima gotovo i ne postoje), Grad Zagreb je odlučio sve frekventne lokacije pokriti Wi-Fi signalom, što će uvelike doprinijeti dodatnom elektromagnetskom zagađenju glavnog grada. No, tko o elektromagnetskom zagađenju i mogućim dugoročnim zdravstvenim učincima uopće razmišlja...

Nema komentara:

Objavi komentar