srijeda, 1. veljače 2017.

Protivno prostornom planu Pule i Istarske županije: Pod okriljem noći postavljena bazna stanica VIP-a pored škole u Puli

Pod okriljem noći postavljena bazna stanica VIP-a pored škole Kaštanjer
Izvor: Glas Istre
31. 1. 2017.

Kako nam je jučer i službeno potvrđeno, u petak kasno navečer, točnije nešto prije ponoći, pod okriljem mraka i nadolazećeg vikenda, kada nadležne službe ne mogu reagirati, na Kaštanjeru na zgradi u Stankovićevoj ulici 18 postavljena je bazna stanica teleoperatera VIP. Ovom pulskom zgradom upravlja Eki inženjering i upravo su nam oni otkrili da je riječ o baznoj stanici VIP-a.

Škola i MO nisu ništa znali

Kako su nas obavijestili nadležni iz ovog poduzeća koje upravlja zgradom u Stankovićevoj 18, iako oni jesu upravitelji, nisu sudjelovali u dogovoru oko "ovog posla", već su pregovore, kažu nam, vodili izravno suvlasnici zgrade i VIP. Time su potvrdili sumnje okolnih građana da je noć s petka na subotu, odnosno okrilje mraka iskorišteno za postavljanje bazne stanice, i to nadomak Osnovne škole Kaštanjer.

- Nisam imao pojma o tome, saznao sam za to iz novina. S obzirom da je potvrđeno da je riječ o baznoj stanici VIP-a neka je sada sruše. Vidjet ćemo u dogovoru s Gradom Pulom što ćemo kao mjesni odbor poduzeti. Nešto sigurno hoćemo kada vidimo što nam je činiti, kratko nam je jučer komentirao predsjednik Mjesnog odbora Kaštanjer Valter Bilić.

Niti ravnateljica Osnovne škole Kaštanjer Nada Crnković nije bila ranije upoznata s novom baznom stanicom koja se planirala postaviti na zgradu blizu školske zgrade, te je stoga jučer ujutro, kada je za to saznala, krenuli u obilazak Stankovićeve ulice da bi vidjela gdje se to točno nalazi.

- S obzirom da sam se uvjerila da je ta, kako nam kažu, bazna stanica na manje od 200 metara od škole uputit ćemo teleoperateru, a navodno je to VIP, upit da nam dostave tehničke karakteristike i mjerenja utjecaja na okolinu da vidimo ugrožava li to zdravlje naše djece i djelatnika. Kada nam dostave ta tehnička mjerenja, s tim ću ići i pred Vijeće roditelja da i njih upoznam sa svime, rekla nam je ravnateljica Crnković.

I dok djecu blizina još jedne antene nije nimalo zabrinjavala, roditelji koji su dočekivali svoju djecu nisu bili nimalo zadovoljni. No, ukazuju da bi trebalo ići legalnim putem i tu antenu ukloniti. Stoga smo upit poslali i Hrvatskoj udruzi za zaštitu od elektromagnetskog zračenja (HUZEZ-u) koja se registrirala sa sjedištem u Zagrebu upravo kako bi rješavali takve probleme na razini cijele države. (Goran ROJNIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Nema komentara:

Objavi komentar