četvrtak, 9. ožujka 2017.

Cipar uklanja Wi-Fi iz javnih vrtića i škola

Ciparski ministar prosvjete i kulture donio je 31. 1. 2017. Uredbu o uklanjanju bežične Wi-Fi mreže u javnim vrtićima te o zaustavljanju izgradnje bežične pristupne mreže u osnovnim školama. Klasificirana kao "hitna", odluka je dostavljena svim ravnateljima osnovnih škola i vrtića.

"Ministarstvo prosvjete ne namjerava nastaviti s instalacijom bežičnih točaka i Wi-Fi pristupa u učionicama osnovnih škola".

Uredba podsjeća nastavnike o tome da je žičani pristup Internetu već dostupan u svim učionicama ako je pristup Internetu potreban u edukativne svrhe. Bežični Internet može se koristiti samo ako je potrebno, i to u administrativnim dijelovima osnovnih škola, a ne u učionicama. Međutim, ako je neophodno korištenje Wi-Fi, Uredba propisuje da "treba poduzeti sve potrebne mjere za zaštitu djece, a bežični pristup treba ostati neaktivan kada nije u uporabi u nastavne svrhe". Nadalje, u Uredbi se navodi da je "unaprijed potreban pristanak roditelja", odnosno slanje obavijesti roditeljima djece koja će sudjelovati u programima koji uključuju bežičnu tehnologiju, informiranje roditelja o razlogu i trajanju korištenja Wi-Fi mreže.

Početkom 2015. godine, i francuski parlament je donio zakon o ograničavanju emisija elektromagnetskih polja u školama i dječjim vrtićima po kojem je, među ostalim, bežična mreža zabranjena u područjima trajnog zadržavanja djece kao što su vrtići i dječja odmarališta, a u osnovnim školama je ograničen isključivo u nastavne svrhe za vrijeme trajanja digitalnih edukacijskih aktivnosti. Unutar EU-a, slične odluke donesene su na lokalnim i regionalnim razinama u Belgiji, Italiji, Španjolskoj i Njemačkoj. Ograničenje uporabe bežične mreže u obrazovnim ustanovama prije nekoliko godina zatražilo je Vijeće Europe putem Rezolucije 1815, a u međuvremenu su javnosti upućeni brojni apeli vodećih znanstvenika u tom području, posljednji iz Reykjavika.

Više informacija o odluci ciparskog ministra dostupno je ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar