petak, 24. ožujka 2017.

Znanstveno-kadrovski inženjering u režiji 'International EMF projecta'

Kao što je već poznato, Međunarodni projekt o elektromagnetskim poljima Svjetske zdravstvene organizacije (International EMF project) izrađuje novu monografiju o radiofrekvencijskim elektromagnetskim poljima, tzv. RF Environmental Health Criteria. To je dokument u kojem bi trebale biti detaljno prezentirane i protumačene sve dosadašnje studije s "znanstvenom težinom" o utjecaju elektromagnetskih polja na ljudsko zdravlje, kao značajnog okolišnog i zdravstvenog čimbenika. Monografija će biti, očekuje se, objavljena istodobno kada i nove smjernice Međunarodne komisije za zaštitu od neionizirajućeg zračenja (ICNIRP).

Kada se izrađuje tako važan dokument, od najvišeg tijela zaduženog za svjetsko zdravstvo očekuje se nepristranost u imenovanju članova radne grupe. U tom tijelu, nažalost, djeluju samo osobe koje su bivši ili sadašnji članovi ICNIRP-a, njemačke udruge koja ne priznaje postojanje netoplinskih učinaka uzrokovanih djelovanjem RF EM polja, unatoč stotine studija koje nedvosmisleno upućuju na postojanje takvih učinaka. Što onda očekivati od nove monografije EMF projecta u ime Svjetske zdravstvene organizacije? Sluteći da će gotovo sve 'netoplinske studije' biti odbačene, a netoplinski učinci po stoti put proglašeni nepostojećim, brojni znanstvenici na adresu WHO-a uputili su apel za promjenu članova radne grupe kako bi ona odražavala znanstvenu i selekcijsku nepristranost. Osim pojedinačnih dopisa, promjenu u radnoj grupi zatražili su znanstvenici okupljeni u organizaciji Bioinitiative, a sada i znanstvenici Ruskog nacionalnog odbora za zaštitu od neionizirajućeg zračenja.

Čudno je da država iz koje dolazi najveći broj 'netoplinskih studija', pa i studija o utjecaju RF-EMP na ljudsko zdravlje uopće, nema niti jednog predstavnika u radnoj grupi WHO-a. Naime, osim glavne radne grupe postoje i podgrupe specijalizirane za određena područja. Niti jedan znanstvenik s područja Ruske Federacije nije pozvan ni u jednu radnu grupu, kao ni jedan znanstvenik iz međunarodne inicijative EMFscientist.org koja ih okuplja preko dvije stotine, sa više od 2000 recenziranih znanstvenih studija. Je li ovo tek puka slučanost ili se ipak radi o znanstvenom i kadrovskom inženjeringu pod pritiskom telekomunkacijske industrije?

RNCNIRP u dopisu Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, među ostalim, navodi: Radna grupa sastoji se od sadašnjih i bivših članova ICNIRP-a. Općenito, radna grupa nije uravnotežena i ne predstavlja gledište većine znanstvene zajednice. Privatna samoizabrana organizacija ICNIRP ne prepoznaje netoplinske učinke RF polja koji predstavljaju glavnu zabrinutost rasprostranjenog izlaganja mobilnim komunikacijama.

Nema komentara:

Objavi komentar