ponedjeljak, 10. travnja 2017.

Suludo i nedopustivo postavljanje antena - Zagreb

Vojnovićeva 38, mjerenje jakosti električnog polja (HAKOM)
Da postavljanje baznih stanica u građevinskom smislu potpuno izmiče kontroli, poznato je jer se svaki tjedan organizira barem jedan prosvjed diljem Lijepe naše. Građani su nezadovoljni što u odlučivanje o lokacijama antenskih prihvata nisu uključeni i oni te jedinice lokalne i regionalne samouprave čiji se propisi o postavljanjima antenskih prihvata, ukoliko i postoje, ne poštuju. Posebno nezadovoljstvo izaziva iznimno loša hrvatska nacionalna regulativa koja i omogućuje samovolju operatora. Iako su formalno potrebne određene dozvole (naglašavamo, formalno!), što je navedeno u sekciji Propisi na vrhu stranice, izdavanje takvih dozvola je automatizirano bez stvarne i detaljne provjere lokacije antenskog sustava, udaljenosti od susjednih objekata, škola, vrtića i slično. Bazna stanica može se postaviti svugdje. 

U praksi, stvarni i jedini kriterij su granične razine elektromagnetskih polja iz Pravilnika o zaštiti od elektromagnetskih polja (NN 146/14) koje je iznimno teško prekršiti jer su toliko visoke da se njihovo kršenje može dogoditi tek ako se antene nalaze u samoj blizini područja na kojem se mogu nalaziti ljudi. Takvo postavljanje kojim bi se visoke granične razine 'iscrpile' do maksimuma ranije je bila prava rijetkost, ali više nije. 

Sve češće pojedini telekomunikacijski operatori (a većinom se radi o jednom te istom operatoru) svoje antenske prihvate postavljaju i DOSLOVNO NEKOLIKO METARA od terasa, stambeno-poslovnih zgrada te zgrada druge namjene pri čemu su visokim vrijednostima elektromagnetskih polja izloženi i najmlađi. Takvim postavljanjem i formalno se gotovo krše, valja ponovno naglasiti, visoke hrvatske granične razine koje građanstvo štite od pregrijavanja - akutnog prekomjernog zagrijavanja tkiva, ali ne i 24-satne izloženosti. I kada prijeđu dopuštene granične razine, zračena snaga antenskog sustava se formalno spusti tek toliko da su izmjerene vrijednosti unutar Pravilnikom dopuštenih, ali hoće li one za nekoliko dana ponovno porasti - ne kontrolira nitko. Iz tog razloga, a pogotovo što je protest građana na sljedećim lokacijama u potpunosti opravdan, u nastavku su poveznice za mjerna izvješća HAKOM-a iz kojih je vidljivo kako pojedinci iz telekomunikacijskih kompanija koriste 'kvalitetno i strogo' hrvatsko zakonodavstvo koje je sve samo ne to!

Ovakav način postavljanja antenskih prihvata kao što je vidljivo iz sljedećih poveznica potpuno je sulud i nedopustiv! Treba imati na umu da ljudi navedenim vrijednostima električnog polja  ili tek nešto nižim mogu biti izloženi 24 sata.

Nema komentara:

Objavi komentar