petak, 21. travnja 2017.

Talijanski sud: Prekomjerna uporaba mobitela uzrokovala tumor

Roberto Romeo, dugogodišnji zaposlenik talijanske nacionalne telekomunikacijske tvrtke tužio je poslodavca jer je tijekom 15 godina na radnom mjestu bio prisiljen aktivno telefonirati putem mobilnog telefona i to najmanje 3 sata dnevno. Sud u talijanskom gradu Ivrei presudio je u korist tužitelja, dodijelio mu invalidsku mirovinu, a samim time i ustvrdio uzročno-posljedičnu vezu između prekomjernog korištenja mobilnog telefona i nastanka tumora. Ovu vijest objavile su gotovo sve svjetske agencije te brojni hrvatski i inozemni mediji.

Robertu Romeu dijagnosticiran je benigni tumor na desnoj strani mozga, na mjestu gdje je po nekoliko sati dnevno držao prislonjen mobilni telefon. Na desnom uhu je izgubio sluh. Tužiteljev odvjetnik ustvrdio je uređaj korišten bez ikakvih mjera opreza, kao što je primjerice korištenje slušalica. Akustički neurinom, koji se razvio kod Romea, jedan je od tri oblika tumora koji su se do sada povezivali s prekomjernom uporabnom mobilnih telefona.

Više informacija: EHtrust.org The Guardian, Vijesti.hr

Uzrokuje li mobitel rak?

International EMF project, tijelo Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koje proučava istraživanja i na temelju njih izdaje letke i monografije, do danas ostaje pri stavu kako je jedini dokazani učinak uporabe mobilnih telefona toplinski, odnosno zagrijavanje glave kao posljedica interakcije radiofrekvencijske energije i ljudskog tijela. Međunarodna agencija za istraživanje karcinoma (IARC) koja također djeluje u sastavu WHO-a je pak ustvrdila kako je uporaba mobilnog telefona "moguće karcinogena za ljude". Takva klasifikacija donesena je na temelju rezultata međunarodnih studija, prije svega studije Interphone u kojoj je utvrđeno da dugotrajno korištenje mobitela za 39 posto povećava rizik od glioma (malignog tumora) te skandinavskih studija koje su također ustvrdile značajno povećani rizik kod korisnika koji mobitel koriste barem 30 minuta svakog dana.

Ipak, i International EMF project u letku s činjenicama (Fact sheet N°193, revidirano u listopadu 2014.) navodi: "Epidemiološka istraživanja koja istražuju potencijalne dugoročne rizike od izloženosti radiofrekvencijskom spektru uglavnom su tražila povezanost tumora mozga i uporabe mobilnih telefona. Međutim, budući da se mnoge vrste raka ne mogu otkriti do mnogo godina nakon interakcija koje su dovele do tumora i budući da mobilni telefoni nisu bili široko korišteni sve do ranih 1990-ih, epidemiološke studije trenutno mogu samo procijeniti one karcinome koji se očituju u kraćim vremenskim razdobljima. Međutim, rezultati ispitivanja na životinjama dosljedno ne pokazuju povećani rizik od raka za dugotrajno izlaganje radiofrekvencijskim poljima.".

U međuvremenu, 2016. objavljeni su rezultati važne i značajne američke studije na životinjama u kojoj je utvrđen statistički značajan porast raka među štakorima koji su bili izloženi radiofrekvencijskih elektromagnetskim poljima tijekom dvije godine.

Mjere opreza pri korištenju mobilnog telefona

1. Ne prislanjati mobitel uz glavu prije uspostave poziva
2. Koristiti zvučnik ili žičane slušalice (kad god je to moguće)
3. Izbjegavati razgovor kada je signal mobilne mreže slab
4. Birati modele sa što nižom vrijednošću specifične apsorpcije (SAR)
5. Izbjegavati nošenje uz tijelo
6. Ne držati mobitel uz glavu za vrijeme spavanja (ne koristiti ga kao budilicu)
7. Umjesto govornih poziva prednost davati korištenju tekstualnih poruka (SMS, mail, chat..)
8. Kad je to moguće, prednost davati korištenju Wi-Fi mreža u odnosu na mobilne (povezivanje u pravilu traje kraće)
9. Kod duljih razgovora mijenjati stranu glave
10. Izbjegavati telefoniranje u malom prostoru (lift, automobil...)



Nema komentara:

Objavi komentar