utorak, 27. lipnja 2017.

Kaštanjerci i Štinjanci ne odustaju od borbe za svoje zdravlje

Tekst objavljen u Glasu Istre, 27.6.2017.

Bazna satnica koja je na zgradi Stankovićeva 18 postavljena u siječnju i dalje stoji, unatoč tome što je Grad Pula za nju odbio dati uporabnu dozvolu. Kako doznajemo od susjeda već se započeo uređivati ulaz u zgradu, pretpostavljaju od novca koji su dobili za postavljanje antene, a sve se nadležne institucija oglušuju na to što je antena nelegalna.

Sigurnosna granica 400 metara

Podsjetimo, nakon što je antena na zgradi niknula pod okriljem noći te alarmirala cijelo susjedstvo, a susjedi prikupili 700-tinjak potpisa protiv antene, Grad Pula je obio zahtjev za izdavanje uporabne dozvole za postavljenu baznu stanicu na zgradi na Kaštanjeru, obrazlažući to time da je lokacija na kojoj je postavljen takav uređaj protivna odredbama za provođenje Prostornog plana uređenja Grada Pule. Kako pojašnjavaju, Grad Pula je u odredbe za provođenje Prostornog plana uređenja Grada Pule uveo da je "dopušteno postavljanje elektroničke komunikacijske infrastrukture i povezane opreme na postojećim (legalno izgrađenim) građevinama, u skladu s važećom zakonskom regulativom, a da je pri odabiru lokacija za antenske prihvate u blizini škola, dječjih vrtića, bolnica i sličnih ustanova potrebno je poštivati sigurnosnu preventivnu udaljenost od 400 metara", što u ovome slučaju nije ispoštovano jer se sporna VIP-ova bazna stanica nalazi na samo 75 metara od Osnovne škole Kaštanjer, 250 metara od Osnovne škole Tone Peruška i 180 metara od dječjeg vrtića Rožica.

- Od građevinske inspekcije u Pazinu smo dobili informaciju da se VIP žalio na rješenje Grada o odbijanju izdavanja uporabne dozvole pa za djelovanje očekuju mišljenje resornog ministarstva, koje se čeka sada već gotovo tri mjeseca. Iz Ureda pravobraniteljice, koja je reagirala budući da se antena nalazi u neposrednoj blizini osnovnih škola i vrtića, tražili su njihovo očitovanje, no ministarstvo nije reagiralo niti na požurnicu, doznajemo od Feodore Gubaš Štifanić, iz podružnice Društva "Zdravo naselje Kaštanjer".

S antenama imaju već nekoliko godina problema i Štinjanci. Kako doznajemo od stanara ulice Baližerka njih je 200-tinjak potpisalo peticiju kojoj se traži da se antene na krovu obiteljske kuće Baližerka 96 što hitnije uklone. Na njihov je poziv izašla i sanitarna inspekcija koja je utvrdila da se na krovu nalaze tri antene i, ono što nisu znali, da one pripadaju VIP-u, operateru Tele 2 i T-mobileu.

Peticiju će Mjesni odbor Štinjan, doznajemo od predsjednika Vijeća Dušanka Babića, uputiti Grad Puli, odnosno Upravnom odjelu za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu. Babić podsjeća da se antene nalaze niti pet metara od balkona prve susjedne kuće, niti sto metara od novog gradskog dječjeg igrališta te manje od 200 metara od prvoga vrtića. Treća antena na istom je krovu niknula u travnju.

Na kući tri različite antene

Iz Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetskog zračenja (HUZEZ-a) pojašnjavaju da prema važećim zakonima, na žalost, u Republici Hrvatskoj operater može postaviti baznu stanicu bez građevinske dozvole, suglasnosti tijela lokalne samouprave i bez konzultacija s lokalnom zajednicom, odnosno susjedima te da građani nemaju puno prostora za njihovo micanje, ukoliko su one "podignute" prema propisu, osim građanskog aktivizma, uključivanja lokalne samouprave i pritiska na operatera. (Borka PETROVIĆ) - Glas Istre.

Nema komentara:

Objavi komentar