srijeda, 23. kolovoza 2017.

Ministarstvo mijenja Pravilnik o jednostavnim građevinama, najspornije odredbe ostaju na snazi

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja pokrenulo je 21.7.2017. javno savjetovanje o Nacrtu Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima. Savjetovanje je završilo 20.8.2017.

Valja istaknuti kako najkritiziraniji dijelovi ovog pravilnika - sporne odredbe o izgradnji antenskih prihvata i stupova nisu ni bile predmet izmjene, stoga će se oni i dalje graditi bez građevinske dozvole, u skladu s glavnim projektom. Prema Studiji Svjetske udruge operatora pokretnih komunikacija (GSMA), Hrvatska je jedina država u čitavoj EU u kojoj se obje vrste građevina (antenski prihvati na postojećim zgradama te antenski stupovi na zemlji) postavljaju BEZ GRAĐEVINSKE DOZVOLE. Iako je, prema informacijama autora bloga, spomenuto ministarstvo kroz nekoliko proteklih godina zaprimilo nekoliko stotina primjedbi na spomenute dijelove pravilnika, oni nisu imali potrebe mijenjati važne i najspornije dijelove, već su se primjerice mijenjali gabariti nadstrešnica koje je dozvoljeno graditi bez građevinske dozvole i slične stvari.

Ovo je samo jedan od razloga zbog kojeg je izmjena Pravilnika pokrenuta usred ljeta, a čini se da je željeni učinak i postignut. Uz općenito malo primjedbi i komentara građana, nigdje ni jednom riječju nisu spomenuti antenski stupovi i prihvati. 

Domaći teleoperatori nisu zaboravili poslati svoje primjedbe na nacrt Pravilnika. Njima najvažniji dijelovi nisu se mijenjali, no ipak su tražili i dodatne povlastice, primjerice, da se veličina kabineta i ormara za smještaj elektroničke komunikacijske opreme na postojećim građevinama ne ograničava brojem i sl. Planirane izmjene s komentarima dostupne su ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar