četvrtak, 10. kolovoza 2017.

Rezultati studije u kojoj su sudjelovali i hrvatski znanstvenici: Zračenje mobitela uzrokuje opći stres organizma i promjene DNK u glista

Već dvosatna izloženost elektromagnetskim poljima na frekvenciji mobilnih telefona u glista je izazvala opći stres organizma i promjene u DNK, zaključak je znanstvenog istraživanja francuskog profesora Jean-Paula Bourdineauda i njegovih suradnika iz Hrvatske.

Do takvog je rezultata istraživački tim došao nakon izlaganja Eisenia fetida glista konkretnoj frekvenciji elektromagnetskih polja od 900 MHz (megaherca), što odgovara zračenju mobitela. Time su dokazali, kaže prof. Bourdineaud, da je ono okidač oksidativnog stresa u tkivu izloženih glista i povećane koncentracije slobodnih radikala u usporedbi s glistama koje nisu bile izložene frekvenciji mobitela.

Rast slobodnih radikala 

– To je dokazano u našoj studiji povećanom aktivnošću gena uključenih u odgovor na oksidativni i opći stres te povećanom proizvodnjom proteina zaduženih za obranu od stresa. Slobodni radikali molekularni su ili kemijski entiteti koji razdvajaju elektrone na izvorne komponente stanica (proteini, lipidi i nukleinska kiselina, uključujući DNK) i uništavaju sve te male “cigle” stanica. Kad je taj razmjer štete velik, stanica može umrijeti i funkcija organa biti kompromitirana – opisuje profesor Europskog Instituta za kemiju i biologiju Sveučilišta u Bordeauxu. Izuzev rasta koncentracije slobodnih radikala u glista izloženih 900 MHz utvrđeni su mutagenski učinci poput mutacija unutar DNK i takvi učinci su ostali i u vremenu nakon prekida izlaganja elektromagnetskim poljima. Na naše pitanje možemo li ovakav rezultat i u kojoj mjeri “preslikati” i na ljudski organizam, prof. Bourdineaud je odgovorio: – Naravno da netko može reći kako mi nismo gliste, ali zapravo svi mehanizmi stvaranja slobodnih radikala i svi elementi molekularne obrane isti su u svih životinja. U toksikologiji i farmakologiji koristimo životinje kao modele fiziologije i biologije ljudskih bića, imitiramo u životinja što se može dogoditi u ljudi. Slobodni radikali generirani u stanicama jednaki su u svih životinja i njihov oksidirajući i uništavajući učinak na DNK jednak je neovisno o vrsti. Da dodam, koristili smo frekvenciju elektromagnetskih polja proporcionalnu razini s kojom se susrećemo u svojoj svakodnevnici i stoga smatramo da se naša otkrića mogu primijeniti i na ljude koji koriste svoje mobilne telefone više sati dnevno. Inače, ovo je znanstveno istraživanje rezultat rada na relaciji Bordeaux – Zagreb te su u njemu sudjelovali znanstvenici sa zagrebačkih Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i Fakulteta elektrotehnike i računarstva (Maja Šrut, Anamaria Štambuk, Mirta Tkalec, Krešimir Malarić i Goran I. V. Klobučar).

Nema komentara:

Objavi komentar