petak, 4. kolovoza 2017.

Prof. dr. Antonio Šarolić novi predstavnik u WHO-u

Novi predstavnik Republike Hrvatske u međunarodnom projektu o elektromagnetskim poljima (engl. The International EMF project) koji se odvija pod okriljem Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) je dr. sc. Antonio Šarolić, dipl. ing. el., redoviti profesor na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu i šef katedre za primjenu elektromagnetskih polja.


Profesor Šarolić je napisao prvo izvješće o aktivnostima u vezi s elektromagnetskim poljima u RH za 2016-2017. Podsjetimo, posljednje takvo izvješće objavljeno je davne 2004. godine, kada je kao predstavnica RH djelovala prof. dr. Dina Šimunić sa zagrebačkog FER-a.

U izvješću je navedeno da trenutno ne postoji značajan, nacionalno financirani projekt o istraživanju štetnih učinaka o elektromagnetskim poljima, ali se manji projekti provode na hrvatskim sveučilištima, i to prije svega o blagotvornim učincima EMP-a. Istraživanje je intenzivnije u području dozimetrije elektromagnetskih polja nego u području biološke interakcije.

U odjeljku za legislativu spominju se Zakon o zaštiti od neionizirajućeg zračenja iz 2010. i dva pravilnika za zaštitu ljudi i radnika od elektromagnetskih polja.

Nadalje, kao dominantno područje javnog interesa navedene su bazne postaje telekomunikacijskih operatora, te se  tom smislu spominje Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetskog zračenja. Navodi se da odgovore javnosti pruža Ministarstvo zdravstva u okviru odjela u sanitarnoj inspekciji i agencija HAKOM koja je provela mjernu kampanju u školama i vrtićima.

Zaključno, u izvješću nema ni jedne informacije koja javnosti već nije bila poznata. Ipak, treba naglasiti da je u 2016. godini bilo domaćih istraživanja o netoplinskim učincima s međunarodnom recenzijom. Jedno takvo je naziva NON-THERMAL EFFECT OF 1800 MHz RADIATION ON HUMAN NEUROBLASTOMA CELL (više informacija ovdje).

Na ovom blogu ćemo i dalje pratiti sve aktivnosti i istraživanja koja se provode u RH, vezano za utjecaj elektromagnetskih polja na zdravlje ljudi. Prof. dr. Šarolić, kao i pojedine kolege s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu imaju značajno domaće i međunarodno iskustvo u istraživanju bioloških učinaka EMP-a i dozimetrijskih metoda. U bilo kakve međunarodne projekte u kojima sudjeluje RH svakako bi trebalo uključiti i domaće liječnike, doktore medicine i inženjere molekularne biologije s kojima je surađivao i prof. Šarolić, a koji su do sada provodili istraživanja u tom području u RH te imaju bogato iskustvo i saznanja u istraživanju koja mogu doprinijeti i međunarodnoj znanosti.

Nema komentara:

Objavi komentar