ponedjeljak, 4. rujna 2017.

Hoće li mještani Orebića ponovno biti prevareni? Uz postojeći, žele im postaviti još jedan radar

Mještani Pelješca idu na blokadu cesta zbog novih radara, a država se poziva na dogovor s općinom koja ne postoji

POSTAVLJANJE novog meteorološkog radara, uz onaj postojeći Ministarstva obrane, na brdu Rota u Općini Orebić diglo je tamošnje stanovnike na noge. Mještani nemaju pojma o novim radarima i najavljuju blokade ceste, načelnik Općine Orebić je ljut jer je o svemu doznao kada je prošlog tjedna delegacija MORH-a i DHMZ-a obišla buduće gradilište. Država nas uvjerava da je sve dogovoreno i spremno, a DHMZ se kao izvođač radova poziva na dogovor s općinom na Pelješcu koja i ne postoji. 

Ni tu nije kraj. Županija dubrovačko-neretvanska također ne zna ništa, kaže da se za dozvole može aplicirati, dok je MORH, koji je već prevario građane Pelješca sa svojim radarima, o svemu odlučio šutjeti, piše Index.hr.

MORH ih već prevario

Izaslanstvo Državnog hidrometeorološkog zavoda zajedno s predstavnicima Ministarstva obrane posjetilo je brdo Rota kako bi još jednom pogledali lokaciju za postavljanje novog radara.

No, dočekali su ih mještani raspitivajući se o čemu se točno radi. Rečeno im je da se postavlja novi radar i da je sve već dogovoreno. kao i da su morali biti obaviješteni. No, nitko im nije rekao ništa. Mještani, koji su se u međuvremeni raspitali, tvrde da taj meteoradar ima veliki indeks zračenja te da predstavlja opasnost za stanovništvo.

"Taj radar puno je jači od ovog koji je sada tu i pripada MORH-u. Uostalom, MORH nas je prevario kada su postavljali taj radar. Prije tri godine obećali su postaviti mjerač zračenja ispred svojih radara, no to do danas nisu napravili. Ne sjećaju se toga, a kod nas se u selu smrtnost povećala", kaže nam jedan od nezadovoljnih mještana najavljujući i blokadu ceste ako dođu strojevi.

Podsjetimo kako je mještanima Orebića trebalo deset godina da iz prostorne dokumentacije izbace vojni radar na brdu Sveti Ilija iznad sjedišta te pelješke općine.

Na kraju je MORH ipak gradio na Pelješcu i to na brdu Rota obećavši i neke ustupke kojih se na kraju, čini se, nije držao.

Mještane sada ljuti to što se sprema postavljanje još jednog radara, a naljutilo ih je i što je nedavno ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda, Nataša Strelec Mahović, najavila u jednom intervjuu da će radovi početi već 1. listopada.

Naravno, sve je to izazvalo bijes ne samo mještana, nego i lokalnih vlasti koje također nisu bile obaviještene ni o radovima ni o dozvolama.

Pročitajte cijeli tekst na Index.hr.

Nema komentara:

Objavi komentar