petak, 8. rujna 2017.

Znanstvenici upozoravaju na moguće ozbiljne zdravstvene učinke 5G tehnologije

Brojni europski znanstvenici koji se bave utjecajem elektromagnetskih polja na ljude i okoliš upozorili su Europsku komisiju (EK) o mogućim ozbiljnim zdravstvenim posljedicama koje može uzrokovati peta generacija bežične tehnologije.

S obzirom da se signal na višim frekvencijama koje koristi 5G tehnologija slabije rasprostire u prostoru, znanstvenici upozoravaju da će svakih 10-12 kuća biti potrebna instalacija antena s emisijom elektromagnetskog polja. Time će se značajno povećati izloženost ljudi elektromagnetskim poljima.

Više od 200 znanstvenika iz više od 40 zemalja izrazilo je svoju "ozbiljnu zabrinutost" sveprisutnom i sve većom izloženosti elektromagnetskim poljima koja je već generirana od električnih i bežičnih uređaja i prije implementacije 5G tehnologije. Brojni nedavne znanstvene publikacije su pokazale da EMF utječe na žive organizme na razinama ispod većine međunarodnih i nacionalnih smjernice. Učinci uključuju povećan rizik od raka, staničnog stresa, povećanje štetnih slobodnih radikala, genetske štete, strukturne i funkcionalne promjene reproduktivnog sustava, nedostatak učenja i pamćenja, neurološki poremećaji i negativni utjecaji na opće blagostanje u ljudi. Štete su daleko iznad ljudske rase, jer sve više dokaza o štetnosti učinke na biljni i životinjski svijet.

Nakon što je žalba znanstvenika napisana u 2015. godini, dodatna istraživanja uvjerljivo su potvrdila
zdravstvene rizike iz RF-EMF polja bežične tehnologije. 

Najveća svjetska studija (vrijedna 25 milijuna američkih dolara) američkog Nacionalnog toksikološkog programa  pokazuje statistički značajno povećanje incidencije
raka mozga i srca kod životinja izloženih EMF-u ispod ICNIRP-ovih graničnih razina (ICNIRP je skraćenica za Međunarodnu komisiju za zaštitu od ionizirajućeg zračenja) koje slijedi većina zemalja. Ove rezultati podržavaju i rezultati ljudskih epidemioloških istraživanja o RF zračenju i riziku tumora mozga.

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) koja djeluje pod okriljem Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) je u 2011. godini zaključila da elektromagnetska polja frekvencija 30 KHz - 300 GHz mogu biti kancerogea za ljude (skupina 2B).

Smjernice EUROPA EM-EMF 2016. navode da "postoje jaki dokazi o da je dugotrajna izloženost
EMF faktor rizika za bolesti poput nekih vrsta raka, Alzheimerove bolesti i
muške neplodnosti... Uobičajena EHS (elektromagnetska preosjetljivost) simptomi uključuju glavobolje, poteškoće u koncentraciji, probleme sa spavanjem, depresiju, nedostatak energije, umor i simptome slični gripi. "

Međunarodna znanstvena deklaracija o EHS-u i višestrukoj kemijskoj osjetljivosti (MCS), Brussels 2015, izjavljuje da: "S obzirom na naše sadašnje znanstvene spoznaje, naglašavamo svim nacionalnim i međunarodnim tijelima i institucijama ... prepoznati EHS i MCS kao prave medicinske probleme..."

Znanstvenici traže usvajanje mjera opreza prema rezolucijama Vijeća Europe (1815), Europskog parlamenta, Nirnberške deklaracije i Europske agencije za okoliš. Pozivaju na reviziju trenutnih graničnih vrijednosti koje "ne pružaju zaštitu od netoplinskih učinaka elektromagnetskih polja" 

Europsku uniju pozivaju, među ostalim, na hitno zaustavljanje implementacije pete generacije bežične tehnologije sve dok se ista adekvatno i neovisno istraži, edukaciju cjelokupnog stanovništva EU o utjecaju elektromagnetskih polja, osnivanje neovisne radne skupine za procjenu zdravstvenih učinaka, nove standarde izloženosti, dodano proučavanje kumulativne izloženosti elektromagnetskim poljima te izradu pravilnika kojim bi se izbjegla izloženost prekomjernim emisijama elektromagnetskih polja. 

Nema komentara:

Objavi komentar