utorak, 27. veljače 2018.

Građevinska inspekcija donijela rješenje o uklanjanju dviju baznih stanica u Puli

Izvor: HRT
9. veljače 2018.

Pulsko Društvo zdravo naselje nakon mjeseci borbe, uspjelo je u namjeri uklanjanja dvaju baznih stanica elektroničke komunikacije iz pulskog naselja Valdebek. Uklanjanje je rješenjem naložilo Ministarstvo graditeljstva i to do kraja mjeseca.

Iza ovih dvaju dimnjaka obiteljske kuće na adresi Monte Magno 36 skrivaju se dvije bazne stanice.Zahvaljujući osviještenim, uglavnom članicama Društva zdravi grad, uskoro bi te bazne stanice trabale postati prošlost. Postavljene su 2011. godine. Neki su se od susjeda morali zaštiti specijalnim oblogama." Mi smo postavili zaštite. Djeca su bila boležljiva, ja sam imala česte glavobolje".

Bazne se stanice, sukladno zakonu, nisu smjele postaviti ako su dječji vrtići od njih udaljni manje od 400 metara, ali ni u gusto naseljenom području. "Unutar 400 metara su 3 dječja vrtića, što po zakonu ne bi smjelo", kažu građani.

Članovi društva obratili su se izravno Ministarstvu graditeljstva. I stiglo je rješenje: "To je protivno prostornom planu grada Pule, protivno zakonu o graditeljstvu i protivno zakonu o jednostavnim i ostalim građevinama", kaže Petra Udovičić predsjednica Društva zdravo naselje.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić istaknuo je kako mu je drago da se reagiralo i po prostornom planu grada Pule i na inicijativu građana Pule i da se konačno i samo ministarstvo i inspekcija očitovala o načinu da se to mora ukloniti.

Iz Tele 2 pismeni odgovor da će protiv rješenja pokrenuti pravne korake. Tvrde da uredba Vlade Republike Hrvatske, na koju se pozivaju, nije suklađena s prostornim planovima.

Nema komentara:

Objavi komentar