utorak, 27. veljače 2018.

Tele2 neće maknuti spornu baznu stanicu u Puli

Izvor: Glas Istre
10. veljače 2018.

Uprava za inspekcijske poslove Područnog ureda Pazin Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja donijela je Rješenje o uklanjanju bazne postaje elektroničke mreže Tele2 s kuće Janka Žužića u Valdebeku, o čemu smo pisali prije nekoliko dana. Prema tom rješenju, rok za uklanjanje sporne bazne postaje, zakamuflirane u lažni dimnjak na kući na adresi Monte Magno 36, je 90 dana i istječe krajem ovog mjeseca.

Sve je prema propisima…

Razlog za uklanjanje bazne postaje je to što je sve, kako stoji u rješenju, izgrađeno bez pravomoćne građevinske dozvole. Inspektor je izlaskom na teren i uvidom u činjenično stanje utvrdio da glavni projekt, kojeg je izradila ovlaštena tvrtka "Siget projekt" iz Sesveta, nije u skladu s Generalnim urbanističkim planom Grada Pule i Prostornom planu grada Pule, prema kojem nije dopušteno postavljanje elektroničke komunikacijske infrastrukture i povezane opreme na postojećim građevinama na 400 metara od škola, dječjih vrtića, bolnica i sličnih ustanova, a da se u radijusu ovih uređaja nalaze dva dječja vrtića. Stoga je propisano da vlasnik kuće Janko Žužić, nekadašnji gradski vijećnik HDZ-a, u roku od 90 dana ukloni sporni objekt s kuće, a ukoliko to ne bude sam učinio, to će izvršiti treća osoba na njegov trošak, ali ga se na taj čin može i prisiliti novčanim kaznama koje mogu iznositi i do dvije prosječne godišnje bruto plaće ostvarene u Republici Hrvatskoj.

Žužić je na naš upit hoće li postupiti prema rješenju samo kratko odgovorio da je on iznajmio prostor svoje kuće teleoperateru, te da on nema ništa s uklanjanjem bazne postaje. Jučer nam je stigao i službeni odgovor iz tvrtke Tele2, u kojem se tvrdi da je "bazna postaja izgrađena u skladu sa svim pozitivnim propisima Republike Hrvatske".

- Uredbom Vlade RH određeno je kako se ovakva vrsta infrastrukture ne treba planirati u dokumentima prostornog uređenja, a u slučaju da su dokumenti prostornog uređenja u suprotnosti s Uredbom, ona se primjenjuje neposredno. U ovom konkretnom slučaju radi se o neusklađenosti Uredbe Vlade RH i prostornih planova Grada Pule, tako da se Uredba primjenjuje neposredno. Temeljem propisa donesenih od strane ministarstva iz resora gradnje, građevinska dozvola za ovakve radove nije potrebna. Slijedom toga, smatramo kako je rješenje građevinske inspekcije kojim nam se naređuje uklanjanje izgrađene infrastrukture u suprotnosti s odredbama spomenute Uredbe i propisa iz područja

izgradnje te smo poduzeli odgovarajuće pravne korake i očekujemo kako će to rješenje biti osporeno, stoji u priopćenju Tele2.

Rješenje potražiti na sudu

Također napominju da je nakon puštanja infrastrukture u rad, od strane ovlaštene i neovisne pravne osobe napravljeno mjerenje elektromagnetskih polja te da su razine koje su izmjerene ispod najviše dopuštenih granica koje je odredilo Ministarstvo zdravstva. Upravo je, kažu, temeljem tih rezultata mjerenja isto ministarstvo izdalo i rješenje kojim se odobrava rad te infrastrukture.

- Željeli bismo naglasiti kako se radi o infrastrukturi od državnog značaja koja je jedna od temeljnih pretpostavki za funkcioniranje suvremenog društva. Nažalost, i ovaj slučaj je još jedan od primjera gdje je kod građana izazvana panika koja nije potkrijepljena niti jednim dokazanim i priznatim znanstvenim

radom, koji su temelj svih važećih Zakona u RH i smjernica Europske Unije, poručuju iz Tele2.

Budući da i u samom Rješenju inspektorata stoji da uključene strane protiv ovog rješenja nemaju mogućnosti žalbe, već se slučaj eventualno može rješavati pokretanjem upravnog spora pred Upravnim sudom u Rijeci, Tele2 je očito iskoristio tu mogućnost. Tako će do daljnjeg sporna bazna stanica u Valdebeku i dalje ostati na istom mjestu na koje je postavljena i stavljena u funkciju 19. lipnja 2016. godine. Na istoj je kući još jedna prikrivena bazna postaja teleoperatera Hrvatskog telekoma za koju je također bilo izdano Rješenje o uklanjanju, ali je legalizirana u predmetu legalizacije nelegalno izgrađenog objekta krajem 2011. godine. (Patricija SOFTIĆ)

Nema komentara:

Objavi komentar