petak, 30. siječnja 2015.

Francuska zakonom ograničava izloženost djece i mladih elektromagnetskom zračenju

Francuski parlament je 29.1.2015. usvojio Zakon o javnom izlaganju elektromagnetskim valovima koje generira bežična tehnologija (bazne stanice, mobiteli, tableti...). Ovaj zakon u Francuskoj uspostavlja predostrožnost i veću pažnju rješavanju potencijalnih zdravstvenih rizika radiofrekvencijskog zračenja. Nacionalna agencija za frekvencije (AFNR) će svake godine vršiti mjerenja i osvježavati podatke, na mjestima gdje je razina izlaganja zračenju nešto veća.



Promjene u načinu postavljanja baznih stanica

Montaža antena tako će prema novoj odluci parlamenta, biti predmet prethodne obavijesti gradonačelniku ili načelniku, te predsjednicima interkomunikacijskih udruženja. Pri tome se preporučuje i konzultacija s domicilnim stanovništvom.

Zakon ograničava izloženost djece i mladih zračenjima

Prema novom zakonu, bežične mreže će biti zabranjene u prostorima posvećenima odmoru i dnevnoj aktivnosti djece do 3 godine starosti, što uključuje i vrtiće i dnevna boravišta. WiFi ostaju u školama, ali samo za potrebe digitalnih obrazovnih aktivnosti.

Potreban oprez

Iako još uvije ne postoji konsenzus o mogućim opasnostima raijskih frekvencija za zdravlje, brojne studije i mišljenja pozivaju na oprez. 2011. godine Svjetka zdravstvena organizacija (WHO) elektromagnetsko zračenje klasificira kao "vjerojatno kancerogeno". I u 2013. godini brojna udruženja pozivala su na promjene zakona. Tako Nacionalna agencija za zdravstvenu ispravnost hrane, okoliša i rada (ANSES) preporučuje ograničavanje stanovništva izloženosti RF poljima, osobitno mobilnih telefona, a pogotovo se poziva na zaštitu djece.

Najbitnije odrednice novog zakona:

1. WiFi zabranjen u vrtićima
2. WiFi i bežični uređaji zabranjeni u prostorima posvećenima dnevnom boravku, odmoru i aktivnosti djece do 3 godine starosti
3. WiFi minimaliziran u školama: U prostorima u kojima borave djeca do 11 godina, WiFi treba biti isključen, osim ako postoji trenutna potreba za pedagoške svrhe

Ostale odrednice:

1. Školski odbori trebaju biti obaviješteni prije instalacije opreme u škole
2. Češće provjere emisija zračenja baznih stanica te upisivanje vrijednosti u bazu novoustanovljene Nacionalne radiofrekvencijske agencije (NRA). Rezultati će biti javni i dostupni na internetu.
3. Građani imaju pravo zatražiti mjerenja zračenja baznih stanica i dobiti rezultate. Prije postavljanja bazne stanice, uvjet je informirati javnost i uključiti u postupak lokalne vlasti, osobito u slučaju neslaganja.
4. Za svako mjesto izradit će se posebne karte s antenama i opisima. Građani će moći pratititi radnje koje se poduzimaju za ograničavanje izloženosti.
5. NRA će nadzirati i vrednovati potencijalne rizike te pratiti znanstvena istraživanja uključujući i podatke o zdravstvenim učincima.
6. SAR vrijednost (apsorpcija zračenja) mora biti naznačena na pakiranjima mobilnih telefona.
7. Korisniku moraju biti predočene informacije o smanjenju izloženosti, a detaljan opis mora se nalaziti u uputama prilikom kupnje mobitela.
8. Označavanje posebnim oznakama upozorenja onih mjesta na kojima je u pogonu WiFi.
9. U oglašavanju, trgovac mora preporučiti uređaj koji manje zrači. U pakete uređaja moraju biti uključeni setovi koji omogućuju da korisnik tijekom razgovora ne drži mobitel na uhu. Predviđena kazna za tvrtke koje to ne budu poštivale je 75000 €.
10. Djeca posebno moraju biti osigurana od zračenja: Na zahtjev kupca, trebaju biti pružene informacije o zaštiti od zračenja za djecu mlađu od 14 godina
11. U roku od godinu dana, javnost mora biti obaviještena o poduzetim koracima, a izvješće o elektrohipersenzibilnosti, također u istom roku, mora biti predano nacionalnom parlamentu

Nema komentara:

Objavi komentar