četvrtak, 8. siječnja 2015.

Trudnice, oprez! Zračenje mobitela umanjuje razvoj dječjeg mozga

Skupina američkih znanstvenika upozorava na povezanost između poremećaja ponašanja u dječjoj dobi i zračenja mobilnih telefona. Priznata znanstvenica s kalifornijskog sveučilišta Berkeley dr.m Devra Lee Davis kaže da trudnice ne treba čuvati u pamuku, ali im svakako savjetuje oprez prigodom upotrebe mobilnih telefona i ograničavanje magnetskog zračenja bežičnih uređaja u njihovu okruženju.

Neionizirajuće elektromagnetsko zračenje, ta znanstvenica uspoređuje s pasivnim pušenjem i azbestom, jer su se u oba slučaja mogli prepoznati zabrinjavajući utjecaji na zdravlje, i to mnogo prije nego što su se oglasili struka, državne službe i javnost. Stoga dr. Davis želi sa skupinom znanstvenika već sada upozoriti na preventivno ponašanje kod trudnica vezano uz korištenje mobitela i drugih bežičnih uređaja.

Među liječnicima i znanstvenicima kojima se čini utemeljena povezanost između poremećaja ponašanja kod djece i elektromagnetskog zračenja je i predstojnik odjela za ginekologiju dr. Hugh Taylor sa Sveučilišta Yale, koji je obavio zanimljivo istraživanje na miševima.

Utvrdio je da su miševi koji su tijekom razvoja bili izloženi većem elektromagnetskom zračenju bili hiperaktivni i da su imali slabije razvijenu memoriju. Njegov je eksperiment dokazao i da su miševi imali manji i slabije razvijen mozak. On smatra da je njegov eksperiment dovoljno jasan i da upozorava na opreznu upotrebu bežičnih uređaja kod trudnica.

S njim se slaže i dr. Leo Trasande, koji je opazio moguću povezanost između poremećaja u ponašanju djece i povećane upotrebe mobilnih telefona.

Dr. Davis je uvjerena da sigurnosti mobilnih uređaja i suvremene tehnologije treba posvetiti puno više pozornosti s obzirom da je sve prisutnija u našem svakodnevnom životu.

Na temelju svih tih spoznaja američki su stručnjaci sastavili i konkretne preporuke kojima trudnice mogu smanjiti svoju izloženost neionizirajućem elektromagnetskom zračenju.

Praktični savjeti

  • Izbjegavajte nošenje mobilnog telefona uz tijelo (u džepu)
  • Prigodom upotrebe mobilnog telefona ili drugog bežičnog uređaja, ne prislanjajte ga na tijelo
  • Tijekom razgovora koristite zvučnik.
  • Ne koristite mobilne telefone u automobilu, autobusu, vlaku ili liftu
  • Tijekom spavanja uklonite sve bežične uređaje (mobilni telefon ne koristite kao budilicu!)
  • Koristite žičanu vezu kad god je to moguće
  • Ako koristite bežičnu mrežu (Wi-Fi), isključite je prije spavanja i ne zadržavajte se u blizini odašiljača

Nema komentara:

Objavi komentar