četvrtak, 15. siječnja 2015.

Nove frekvencije za Tele2 i HT

ZAGREB, 17. prosinca 2014. – Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) dodijelila je najveći dio preostalog radiofrekvencijskog spektra u frekvencijskome području za mreže pokretnih telekomunikacija 1805-1880/1710-1785 MHz zainteresiranim operatorima - Tele2 i Hrvatskome Telekomu. Odluka je donesena nakon raspisivanja javnog poziva početkom studenoga ove godine, jer je bilo moguće udovoljiti svim zahtjevima pristiglim na poziv.

Tele2, koji jedini od tri operatora mreža pokretnih komunikacija nije bio zainteresiran za frekvencije „digitalne dividende“, dodijeljene prošle godine, sada se javio za blok od 2x15 MHz, a HT je tražio dodatnih 2x10 MHz. S obzirom na to da niti jedan drugi operator nije iskazao interes, a zahtjevima Tele2 i HT-a se moglo udovoljiti, HAKOM je frekvencije dodijelio brinući da oba operatora imaju ravnopravne uvjete gledajući uporabu cjelokupnih frekvencijskih resursa u pojasu iz javnog poziva. Dodjela je tehnološki neutralna, što znači da operatori imaju slobodan izbor koristiti sve postojeće tehnologije dozvoljene za pokretne komunikacije (od GSM-a do LTE-a).

Dodjelom ovog dodatnog radiofrekvencijskog spektra HT i Tele2 će moći povećati kapacitete svojih mreža i poboljšati kakvoću usluga krajnjim korisnicima, kao i učinkovitije planirati njihov razvoj i proširenje, a državni proračun će temeljem godišnjih naknada uprihoditi dodatnih 650 milijuna kuna do 2024.

Nema komentara:

Objavi komentar