srijeda, 6. siječnja 2016.

Primjena načela predostrožnosti u državama diljem svijeta

Države diljem svijeta poduzimaju akcije zaštite od moguće kancerogenog radiofrekvencijskog zračenja (prema klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije, 2011.). To se osobito odnosi na zaštitu djece, trudnica i novorođenčadi kao najosjetljivijih skupina u društvu. Provode se različite mjere s izravnom primjenom načela predostrožnosti.

Načelo predostrožnosti znači da u slučajevima kada postoji znanstvena neizvjesnost, ali prethodna znanstvena spoznaja daje osnove za brigu o potencijalno pogibeljnim čimbenicima za okoliš ili zdravlje, iako opasnost nije u potpunosti dokazana, moraju se poduzeti sve potrebne aktivnosti za sprječavanje mogućih štetnih posljedica.

Brojne države ograničavaju korištenje mobitela djeci, ograničavaju ili izbacuju Wi-Fi iz prostora u kojima borave djeca. Dopuštene referente razine elektromagnetskih polja u mnogim državama Europe i svijeta značajno su niže. Primjerice, Švicarska, Italija, Poljska, Belgija, Litva, Bugarska, Luksemburg, Kina, Rusija, Ukrajina i brojne druge države postavile su granične vrijednosti koje su od tri do devet i pol puta niže nego u Hrvatskoj (u nekim državama razlika je i veća). Bitno je napomenuti da granične razine postavljene u navedenim državama i dalje omogućuju neometano funkcioniranje bežičnih telekomunikacija.

Otvorena je nova rubrika "Mjere predostrožnosti" u kojoj su neke od konkretnih odluka donesenih na državnim, regionalnim i lokalnim razinama u različitim zemljama Europe i svijeta u posljednjih nekoliko godina, rezolucije i izvješća tijela Europske unije, te rezolucije brojnih uglednih znanstvenika (u prvom redu liječnika). Odluka kojima se ograničava izloženost elektromagnetskom zračenju iz dana u dan je sve više, a rubrika će se redovito ažurirati.

Nema komentara:

Objavi komentar