ponedjeljak, 18. siječnja 2016.

Vrgorčani: Mjerite zračenje na zgradama najizloženijim odašiljaču

Vrgorac, 28. 11. 2011.

Bazna stanica u Vrgorcu
Stanovnici ulice Tina Ujevića u Vrgorcu zatražili su, preko svog odvjetnika Nikole Pervana, od HT-a da im dostavi sva mjerenja razine zračenja koje uzrokuje njihov odašiljač postavljen u samom centru grada, pored zgrade Grada Vrgorca, samo 15-ak metara udaljen od njihovih balkona.

Zabrinuti stanari nekoliko puta su dosad apelirali na HT da ukloni spomenutu baznu stanicu pozivajući se na brojna istraživanja o štetnom utjecaju tih objekata na zdravlje ljudi, te su iznijeli podatak o 15 oboljelih sugrađana u posljednjih deset godina od raznih oblika karcinoma u krugu od 100 metara od odašiljača.

- Dobili smo jedan elaborat iz 2008. godine u kojemu se kaže kako prema izmjerenim vrijednostima bazna stanica zadovoljava ograničenja postavljena Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja te da će biti pokrenut postupak izrade novih mjerenja i utjecaja zračenja koje će provesti društvo ovlašteno od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Nakon toga zatražili smo od HT-a, kad se budu radila nova mjerenja, da mi budemo tu prisutni, jer se u međuvremenu repetitor pojačao.

- No, odgovor je stigao prije nekoliko dana - da su oni već napravili nova mjerenja, međutim ni jedno mjerenje nije provedeno kraj zgrada u našoj ulici, gdje je sigurno najveće zračenje, nego u nekoliko gradskih kvartova (Pčelinjak, Pod Matokitom) udaljenim više stotina metara od odašiljača.- Ne vidim razlog ako je dopuštena razina zračenja normalna, zašto nitko od stanara nije mogao prisustvovati mjerenjima te zašto se ona nisu provela na području gdje je najveći broj oboljelih u posljednje vrijeme - kazao nam je predstavnik stanara dipl. iur. Robert Radić te dodao kako su ponovno preko odvjetnika zatražili da se provedu nova mjerenje u roku od mjesec dana na stambenim jedinicama koje su najviše izložene utjecaju odašiljača, uz nazočnost stanovnika iz okolnih zgrada, ili će pokrenuti više sudskih postupaka protiv odgovornih.
Više ovdje.

3 komentara:

  1. Nešto slično tome već imamo kod nas. Nije da se ugrađuje u interijere i nije in-building, ali je dovoljno malo da se može sijati iza reklama, panoa. Ovakvih je po gradovima već podosta, ali su uglavnom skrivene iza oglasa.
    http://www.hakom.hr/UserDocsImages/2015/kontrola_spektra/Zagreb-Tkalciceva%2057%20i%2059-20150831.pdf

    Obratite pozornost na izmjerene vrijednosti.

    U ovom mjernom izvješću je sustav samo jednog operatera. Kada bi se, na primjer, na istoj mikrolokaciji ili u blizini instalirao samo još jedan sustav drugog operatera (u budućnosti), vrlo je realno prelaženje granične razine prema starom pravilniku. Ovo je jedan od razloga zbog kojeg je uvedeno Javno područje, odnosno veće granične razine na otvorenim prostorima.

    OdgovoriIzbriši
  2. Niže granične razine traže dislociranje antena, manju izlaznu snagu (u urbanim sredinama), ne bi se moglo dogoditi da na jednom mjestu bude po 20-30 antena (ima i takvih mjesta). Također bi se moralo voditi brige o udaljenosti od objekata, ne bi se više moglo događati na način kako su postavljene u mjernom izvješću gore. Teleoperateri će na 0.1 W/m2 (=6,1 V/m) pristati samo pod prisilom, a i ako se to dogodi, tada će naravno tražiti da to vrijedi samo za nove instalacije. Država sada mora reći što hoće, percepciju elektromagnetskih polja i rješavanje problema ili nastavak kaosa u ovom području.

    OdgovoriIzbriši
  3. Što dalje od mikrovalne, najbolje je ne imati. Propuštaju zračenje, čak i nove koje ne bi smjele. Što je starija to je gore.

    OdgovoriIzbriši