četvrtak, 3. ožujka 2016.

'Stanje je alarmantno, potrebno hitno djelovati kako bismo spasili buduće generacije'

Makarska, 3. ožujka 2016.

Eko udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Meteor Makarska danas je organizirala tematsku konferenciju za novinare o kontroli i zaštiti od elektromagnetskog zračenja. O onom što bi svi korisnici mobitela i interneta trebali znati govorio je Nikola Gnječ, elektroničar.

- U zadnje vrijeme elektronsko zagađenje ili smog je toliko naraslo i pogoršala se situacija zbog neznanja i zbog primjene štetnih zastarjelih tehnika – kazao je Ivica Sumić.
- Zato je nužna dobra informiranost, edukacija i to od najranije dobi, a to mogu u djelo provesti samoosviješteni educirani roditelji i oni koji rade s najmlađima. Također je potrebna svijest građana o štetnosti elektromagnetskog zračenja te da se utječe na operatere kako bi mijenjali svoju zastarjelu tehnologiju koja uključuje više štetnih baznih stanica, koje danas može izvrsno zamijeniti – istaknuo je Nikola Gnječ.

Nikola Gnječ: ‘Mobitel ne smije biti smisao već sredstvo’

- Svi znamo da je elektromagnetsko zračenje štetno, ali je stvar u tome što smo inertni i pokrenemo se tek kada nastanu problemi. Buduće generacije imaju tendenciju da koriste tehnologiju kao smisao, a ne kao sredstvo jer im je tako servirano. Njima je to smisao – upozorio je Gnječ.

- Jedino dugoročnim aktivnostima, kao prvo promjenom navika i shvaćanjem, da tehnologija treba služiti kao sredstvo. Starije generacije imale su mogućnost selektivno koristiti tehnologiju. Imali smo razdoblje kada smo se razvijali, govor, koordinaciju pokreta, a sada djeca to ne rade već razvijaju mozak samo za korištenje palca. Zato imaju; govornih problema, razvija se govorna demencija, i niz drugih poremećaja – upozorava Gnječ. Alarmantni su podaci! Treba znati rabiti mozak pa tek preuzimati stanje, a današnje generacije za to nisu spremne. Tehnologija im postaje smisao što je pogubno. Zato je nužna edukacija i samo edukacija. Tehnologija je tu da se koristi i to pametno, odnosno s aspekta već formirane osobe – upozorio je Gnječ.

Zlatko Marinović je dodao kako su bazne stanice, novi problem zagađenosti okoliša elektromagnetskim zračenjem. Zato je, kaže, potrebna vrlo aktivna edukacija i očuvanje zelenih zona koje su u Makarskoj sve više ugrožene.

Prekobrojne bazne stanice zamijeniti suvremenom tehnologijom

- Štetan utjecaj elektromagnetskog zračenja zadnjih godina je eskalirao 500 posto čemu je, izravno pridonio naš komoditet – naglasio je Gnječ, objašnjavajući potanko kako štetno djeluje ovisnost o tehnologiji koja je uz to još jako zastarjela. U Makarskoj i na Makarskom primorju operateri su postavili i previše baznih stanica kako bi veze tijekom sezone funkcionirale. Bazne stanice koje nam nisu potrebne sada u tolikom broju da bi zadovoljile potrebe 60 tisuća stanovnika, treba hitno zamijeniti novom tehnologijom koja ne djeluje tako štetno na zagađenje zraka i zdravlja ljudi. Stanje je alarmantno i s intenzivnom edukacijom prije svega roditelja i djece već u vrtićima, te pritiskom na teleoperatere da ih obvežemo na primjenu suvremene tehnologije. Treba odmah djelovati kako bismo spasili buduće generacije, poručili su s konferencije Eko udruge Meteor.

J.Glučina / IvoR / Makarsko-primorje.com

Nema komentara:

Objavi komentar