srijeda, 16. ožujka 2016.

Francuski liječnici traže priznavanje elektropreosjetljivosti

ŽALBA LIJEČNIKA I ZDRAVSTVENIH RADNIKA - "RAZUMIJEVANJE I PREPOZNAVANJE ELEKTRO-PREOSJETLJIVOSTI"

Više od pedeset francuskih liječnika uputilo je apel francuskoj vladi za "razumijevanje i prepoznavanje elektropreosjetljivosti". U apelu odaslanom iz francuskog parlamenta navode se problemi s kojima se liječnici sve češće susreću, a povezuju ih s elektromagnetskim poljima, odnosno elektromagnetskom preosjetljivosti. Traži se sustavno liječenje pacijenata, zone "bez zračenja", primjena načela predostrožnosti i edukacija stanovništva.

Elektropreosjetljivost se definira kao preosjetljivost na elektromagnetska polja kakva emitiraju primjerice mobilni telefoni, kućni bežični telefoni ili bazne stanice. Procjenjuje se da je takvih ljudi u francuskoj najmanje 2%.

Iz apela izdvajamo:

... u posljednjih nekoliko godina, za vrijeme naših konzultacija, bilježimo dramatičan porast teških i kroničnih bolesti kod naših pacijenata, kao što su:

- Bol i/ili toplina u uhu
- Trnci, žarenje, svrbež na licu, vlasištu ili rukama
- Glavobolje, ukočenost u vratu
- Vizualni poremećai, zamagljen vid, lažna vrtoglavica, slabost
- Lezije kože s osjećajem opeklina i/ili svrbež
- Bolovi u mišičima, grčevi, trzanje
- Slabljenje kognitivnih funkcija, gubitak kratkoročnog pamćenja
- Stezanje u prsima, tahikardija
- Nesanica, kronični umor, depresivne tendencije

U djece, glavobolja i poremećaji spavanja, disleksija, poremećaj pažnje i koncentracije, gubitak pamćenja, problemi u ponašanju. S obzirom da su u stambenom okruženju i na navike naših pacijenata, često se vidi povezanost u vremenu i prostoru između nastanka ovih poremećaja i početka zračenja elektromagnetskih valova kao što su:

- Instalacija bazne stanice u blizini kuće ili radnog mjesta
- Intenzivno korištenje mobilnog telefona
- Korištenje DECT bežičnog telefona kod kuće ili na poslu

Elektromagnetska polja, čini se, djelomično objašnjavaju pojavu tih bolesti. Vjerujemo da je konačno došlo vrijeme da se raspravi ovaj veliki problem javnog zdravlja. Iako znanstvena kontroverza ostaje u nekim pogledima na ovu temu, ovi bolesnici postoje i potrebno je ublažiti njihove patnje. Čini se neopohodno, kao mjera opreza, smanjiti opću izloženost stanovništva elektromagnetskim poljima, posebno u pogledu djece, smanjiti izloženost Wi-Fi i tableta u školama, stoji između ostalog u apelu francuskih liječnika.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 2005. je priznala postojanje simptoma koji variraju u ovisnosti o pojedincu, ali su smatrali da nije bilo jasnih kriterija za dijagnozu ili znanstvenu osnovu koja bi povezala ovu pojavu s izloženosti elektromagnetskim poljima. Neke države, poput Švedske, priznale su elektropreosjetljivost kao invalidnost. Pacijenti u Švedskoj ostvaruju prava na liječenje i zaštitu od elektromagnetskih polja na teret države.

Više informacija o apelu na poveznicama
http://www.michele-rivasi.eu/a-la-une/appel-de-medecins-et-professionnels-de-sante-%C2%AB-pour-mieux-comprendre-et-reconnaitre-l%E2%80%99electro-hypersensibilite-%C2%BB/

http://www.lequotidiendumedecin.fr/actualites/article/2016/02/12/un-groupe-de-medecins-appelle-reconnaitre-lelectrosensibilite_795241

Nema komentara:

Objavi komentar