utorak, 15. ožujka 2016.

Odabir lokacija i građevina bez ikakvih kriterija: Crkva na kojoj se nalaze antene upisana je u Registar kulturnih dobara RH!

Odašiljači se našli u zvoniku bez dozvole konzervatora

Foto: Glas Istre
Tko god da je i uz čiji suglasnost postavio baznu stanicu za mobilnu telefoniju u zvonik župne crkve sv. Kuzme i Damjana u Fažani, učinio je to bez dozvole Konzervatorskog odjela u Puli, poručila nam je pročelnica Lorella Limoncin Toth. Ne samo da nije ishodovano odobrenje konzervatora nego nije, pokazuje arhiva tog odjela, ni podnesen zahtjev za izdavanje odobrenja.

Bivši župnik amenovao postavljanje

Podsjetimo, koncem veljače olujni je vjetar strgao tkaninu s prozora zvonika crkve nakon čega su Fažanci ugledali do tada skrivene odašiljače te da bi o tome obavijestili javnost formirali Facebook grupa "Protiv baznih stanica u centru Fažane". Nekoliko dana kasnije odašiljači su i opet prekriveni tkaninom. Grupa na Facebooku tvrdi da je u zvoniku u centru mjesta raspoređeno osam odašiljača, da bi se trebali nalaziti 300 metara od naselja te da po zakonu trebaju biti javno označeni kao izvor zračenja. Uskoro se pokazalo da je bazna stanica postavljena prije barem četiri godine - prema informacijama iz Porečke i pulske biskupije, vlasnika sakralnog objekta, postavljena je na zahtjev prijašnjeg župnika Joška Listeša te uz suglasnost Župnog vijeća i prijašnjeg biskupa Ivana Milovana. Župnik i biskup te su dužnosti obavljali do 2012. godine.

Na pitanje o kojem se mobilnom operateru radi, u redovima Crkve naišli smo na zavjet šutnje.

Bez prethodnog odobrenja nadležnih tijela

- Župna crkva sv. Kuzme i Damjana i zvonik nalaze se u sklopu zaštićene kulturno-povijesne cjeline Fažane upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske i imaju status kulturnog dobra. Prema članku 62. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara radnje koje bi mogle prouzročiti promjene na kulturnom dobru, odnosno koje bi mogle narušiti cjelovitost kulturnog dobra, mogu se poduzimati uz prethodno odobrenje nadležnog tijela. Uvidom u arhivu Konzervatorskog odjela u Puli utvrđeno je da za postavljanje bazne stanice mobilnog operatera u zvonik crkve vlasnik nije podnio zahtjev za njeno postavljanje, odnosno nije ishodio rješenje o prethodnom odobrenju od strane nadležnog Konzervatorskog odjela, piše u odgovoru pročelnice pulskih konzervatora Limoncin Toth.

Upućuje nas i na članak 86. istog zakona te piše "ako inspektor utvrdi da je povrijeđen ovaj zakon ili propis donesen na osnovu njega, pisano će utvrditi nedostatke i nepravilnosti i rješenjem odrediti mjere i rok za njihovo otklanjanje".

Tko će ovaj slučaj inspektoru prijaviti i je li to već učinjeno, za sada ne znamo, iako su nam to proteklog tjedna najavili učiniti iz pulske udruge Zdravo naselje koja Fažancima pomaže u borbi protiv odašiljača. Trenutno i u mjestu i na Facebook stranici vlada zatišje, a najavljuje se tek predavanje/tribina o potencijalnoj štetnosti elektromagnetskih zračenja baznih stanica u petak u 18 sati u pulskom Circolu.

Župnik se osjetio i našao napadnutim

Inicijatori fažanske grupe, koji se za sada drže u anonimnosti, s nama komuniciraju mailom, a u jednom od posljednjih navode da još nisu ostvarili kontakt s aktualnim župnikom Ilijom Jakovljevićem jer se, kako su saznali, osjetio napadnutim njihovim istupom na društvenim mrežama. Oni pak upozoravaju da nisu imali namjere prozivati župnika.

- Vjerujemo da će župnik stati na stranu mještana glede bezuvjetnog i hitnog uklanjanja te prikrivene bazne stanice. Nije nam intencija napadati, prozivati ili vrijeđati ničije osjećaje po nikakvoj osnovi. Naš je jedini cilj da se ti odašiljači čim prije maknu sa zvonika, u zajedničkom interesu svih nas, pa i župnika Jakovljevića koji također boravi u zoni zračenja. Naše objave gledamo postaviti u objektivnom i informativnom tonu, bez netrpeljivosti, napisali su nam istovremeno se ograđujući od komentatora koji nisu slijedili takav pristup. (Zvjezdan STRAHINJA)
Izvor: Glas Istre, 15.3.2016.

Nema komentara:

Objavi komentar