ponedjeljak, 10. listopada 2016.

Ovako ne bi mogli u Austriji ili Njemačkoj: Jesu li brojne antene oko stambenih zgrada u centru Omiša uzrok povećanog broja oboljenja?


U osam kala od karcinoma oboljelo više od 50 osoba! Zabrinuti Omišani su uvjereni: Nije to slučajno...
10. 10. 2016.

Više od pedeset osoba iz užeg središta grada Omiša zadnjih dvadesetak godina boluje od raznih vrsta karcinoma, a, kako mnogi pretpostavljaju, sve je to zbog nekontroliranih zračenja s poslovnih zgrada u starom dijelu grada.

Upravo zbog ovog problema građani su se za pomoć obratili i županijskoj vijećnici SDP-a Sandri Mitrović-Nikšić, koja je na zadnjoj sjednici Županijske skupštine zatražila i reakciju odgovornih službi, kako bi se barem mogle spriječiti nove bolesti.

- Molim vas, poštujte našu anonimnost, nije lako boriti se s bolešću, pa još i s pogledima znatiželjnika, koji će uvijek, s razlogom ili bez razloga, komentirati tuđi život. Uglavnom, nitko baš previše i nije obraćao pažnju kako je sve više oboljelih od raka, bilo maternice, bubrega, pluća, debelog crijeva, dojke ili pak leukemije. Sve više nas je išlo na kemoterapije, jedni su imali sriće pa su ozdravili, ili im se situacija s bolešću primirila, dok su drugi danas na groblju. Jedni su se odselili iz starog grada, drugi su umrli, a mi se, eto, nastojimo boriti. Samo ne znamo protiv koga, tko je to odgovoran što su nam zgrade načičkane antenama, započeli su priču Omišani.

'Borimo se za djecu...'

Njih nekoliko nam je odlučilo i ispričati svoje sudbine i borbu s bolešću, anonimno, dakako. Nemaju više snage, nakon doktora i bolnica, izlaziti u javnost i biti prozvani samo zbog toga što žele sutra - zdraviji okoliš. Barem za svoju djecu, kada je za njih već kasno.

- Otkad su mi se moji susjedi obratili počela sam i ja brojati, i više od pedeset osoba je oboljelo. U svakoj kali smo našli tri-četiri građanina koji imaju karcinom, a osam je kala. Pa, u glavnoj ulici još sedam oboljelih, u mom susjedstvu još šest bolesnih. Strava! - priča nam vijećnica Mitrović-Nikšić, dodajući:

- No, nisu samo stanovnici oboljeli, već i radnici koji su dvadeset-trideset godina radili tu, u starom gradu.

I nastavili su nam Omišani nizati slučajeve bolesti i kod mladih i kod starijih građana s adresom u središtu grada, a potvrdu kako su zračenja kriva dobili su i od stručnjaka.

- Kada su mi postavljali internetsku vezu, pitala sam majstore koliko nam štete te antene, konkretno na zgradi glavne pošte u mom neposrednom susidstvu. Meštar mi je pojasnio da rade po sistemu kišobrana, zrače sve oko sebe u krugu minimalno stotinu metara. I budući da su zastarjele zračenje je izraženije - žali nam se još jedna oboljela Omišanka. Dijagnosticiran joj je rak dojke.

A antene su postavljene na zgradi pošte, te "Cetinke", kao i na još nekoliko privatnih zgrada. I to usko područje zračenja, po svemu sudeći, ima velike posljedice za ljudsko zdravlje.

- Godinama nam pričaju kako zbog konfiguracije terena, zbog položaja grada u dnu planine, signal za mobitel i internet mora biti slab. Očito su ga pojačali, a time se pojačalo i zračenje. Da nam je znati tko je odgovoran, jesu li to ljudi u pošti, jesu li oni u "Cetini", ili operateri koji na svaki slobodan krov stavljaju antene, odašiljače...

HT: Potpuna sigurnost

Upit o odašiljaču, količini zračenja i opasnosti za zdravlje građana, poslali smo i Hrvatskom telekomu. U njihovom odgovoru, među ostalim, naveli su:

Cijeli članak: Slobodna Dalmacija

Nema komentara:

Objavi komentar