četvrtak, 8. prosinca 2016.

Brošura i letak o zračenju baznih stanica

Ministarstvo zdravstva objavilo je danas, 8.12.2016. brošuru o neionizirajućem zračenju, te letak s najčešće postavljanim pitanjima i odgovorima na njih.

Nema važnijih promjena u dosadašnjim stajalištima Ministarstva na ovu temu, iako je vidljivo (u brošuri) da se nešto više zagovara načelo opreza i preventivan pristup cijelom problemu, što je svakako korak naprijed.

U letku s najčešćim pitanjima i odgovorima, čvrsto se brani postojeći regulatorni okvir koji, prema mišljenju Ministarstva, pruža dovoljnu zaštitu stanovništva. Navedeno je da se bazne postaje ili antenski prihvati ne mogu pustiti u rad bez odobrenja nadležnih tijela, prvenstveno Ministarstva graditeljstva i Ministarstva zdravstva. Nakon toga je dan pregled graničnih vrijednosti dopuštenog zračenja (gustoće snage) na frekvencijama poviše 2 GHz po državama, a za gradove poput Bruxellesa, Pariza, Beča ili Salzburga koji imaju najstrože i najzaštitnije granične vrijednosti, navedeno je da su "na snazi zbog provedbe eksperimentalnog razvoja tehnologija i podložne su izmjenama".

Kao što je već objavljeno ovdje, tiskanje informativnog materijala vezano uz utjecaj neionizirajućeg jedna je od planiranih aktivnosti mjere 10 Strategije razvoja širokopojasnog pristupa u RH od 2016. do 2020. godine. U mjeri 10 također je navedeno i :
  • Izrada službenih, znanstveno utemeljenih, stajališta nadležnih institucija RH o utjecaju razina elektromagnetskih polja i neionizirajućeg zračenja baznih postaja pokretnih komunikacijskih mreža na zdravlje ljudi 
  • Prezentacija rezultata provedenih neovisnih studija EU putem kontinuirane komunikacije s javnošću
Za ove dvije mjere još uvijek se čeka javna objava, budući da su od posebnog interesa za zaštitu stanovništva od elektromagnetskih polja i odnos regulatornih tijela tijekom budućih izrada i izmjena zakonodavstva.

Dodatne informacije, osim na gornjim poveznicama, dostupne su i ovdje:

Nema komentara:

Objavi komentar