četvrtak, 8. prosinca 2016.

Švicarski parlament odbacio povećanje graničnih razina!

Švicarski kantonalni savjet je u četvrtak, 8. 12. 2016. odlučivao o postupku radnog naziva "Modernizacija mobilne mreže što je brže moguće". Svojevrsnom izmjenom postojećeg švicarskog Pravilnika o zaštiti od neionizirajućeg izračenja iz 1999. godine, cilj je bio podići razinu dopuštene granične vrijednosti elektromagnetskih polja, odnosno granične razine dopuštenog zračenja.

Prvi švicarski pravilnik koji propisuje dopuštene granice izloženosti neionizirajućem zračenju Savezno vijeće usvojilo je 1999. godine. U njemu su, uz smjernice ICNIRP-a, usvojene i tzv. granične razine opreza, prema načelu predostrožnosti. Upravo je dobra zaštita od potencijalnih štetnih bioloških zdravstvenih učinaka kronične izloženosti niskim vrijednostima EMP-a odlikovala ovaj pravilnik gotovo najzaštitnijim i među najboljima u svijetu. Primjera radi, dopuštena emisija EMP-a u "području posebne osjetljivosti" za mobilnu mrežu koja radi na 900 MHz iznosila je 4 V/m, za mrežu na 1800 MHz i više 6 V/m, a ako određena bazna postaja radi na više različitih frekvencija za više mrežnih tehnologija, što je danas i najčešće, ograničenje EMP-a za takve odašiljače iznosilo je svega 5 V/m.

Prema novom prijedlogu, u nekim dijelovima spomenutih graničnih vrijednosti došlo bi do značajnog povećanja dopuštenih granica. Novo ograničenje za bazne stanice koje odašilju na više frekvencija i/ili ako istu instalaciju koristi više operatora, iznosilo bi 17 V/m umjesto 5 V/m.

Švicarski parlament 8.12.2016. odbacio je povećanje graničnih razina (20 zastupnika protiv povećanja, 19 za povećanje i 3 suzdržana).

Nema komentara:

Objavi komentar