petak, 16. prosinca 2016.

Split: Građani traže uklanjanje antena, operator zaprijetio 'penalima'

  • 19.12.2016. Slobodna Dalmacija: Krivi spoj: dozvolu za antene su zatražili pola godine nakon postavljanja
Ugroženi i bespomoćni: stanari Pujanki strahuju da će zbog zračenja antena svi oboljeti od raka, odgovorni ih ignoriraju, a operater prijeti vrtoglavom kaznom
16.12.2016.

Stanari zgrade na adresi Pujanke 32, ali i susjedi iz okolnih "portuna", ne odustaju od borbe i traže uklanjanje bazne telekomunikacijske stanice koju je tvrtka "Tele 2" u travnju postavila na njihovoj "teraci". Ogorčeni zbog oglušivanja nadležnih, najavili su prosvjed ispred Banovine u ponedjeljak.

– Tražimo promjenu GUP-a i zahtijevamo da se uvedu kriteriji za postavljanje baznih stanica, kao što su to učinili Zagreb i Istarska županija. Jedna njemačka studija pokazala je triput veću učestalost raka među ljudima koji žive na udaljenosti do 400 metara od takve stanice, a slično pokazuju i druga europska istraživanja – poručio je Jakša Bulić, predsjednik Udruge za nacionalni razvoj "Bili cvitak", stanar zgrade i inicijator prosvjeda, koji je pozvao da im se pridruže ostali stanovnici Pujanki, ali i sugrađani iz drugih kvartova gdje se vode slične borbe.

Bulić smatra sramotnim da je antene u našoj zemlji moguće postaviti bez građevinske i lokacijske dozvole, javne rasprave, informiranja stanovništva ili suglasnosti lokalne zajednice.

Poslije prvog prosvjeda u svibnju, angažirali su i odvjetnika, no od tužbi su odustali kada je još 10 stanara dalo svoju suglasnost za radove na najvišoj etaži zgrade.

– Naknadno su prikupljali njihove potpise, a stanica je postavljena tri mjeseca ranije, za što imam sve dokaze. Sad nam "Tele 2" prijeti da ćemo platiti "penale" od pola milijuna kuna ako se uređaji uklone.

Što se GUP-a tiče, u listopadu sam elektroničkom poštom podnio prijedlog i zamolbu gradonačelniku Ivi Baldasaru da nas primi na sastanak jer je to bio zadnji dan, pa sam mu naknadno poslao dopunu preko protokola. Odgovoreno mi je da je moj zahtjev zaprimljen izvan propisanog roka, što nije istina.

Cijeli članak dostupan je na stranici Slobodne Dalmacije.

Nema komentara:

Objavi komentar