utorak, 17. travnja 2018.

Kodeks dobre prakse u Njemačkoj

U nebrojeno objava na ovom blogu dani su primjeri tzv. dobrih praksi kod postavljanja telekomunikacijskih sustava teleoperatora diljem Europske unije. U ovom postu donosimo sve o načinu postavljanja baznih stanica u Njemačkoj, točnije pokrajini Bavarskoj. 

Iako se Njemačka čvrsto pridržava graničnih vrijednosti prema preporuci ICNIRP-a tj. Vijeća EU, način postavljanja antenskih sustava i svi preduvjeti koji su nužni kako bi se antenski sustav postavio, značajno su drukčiji nego u Hrvatskoj. U istoj Hrvatskoj gdje posluje i Deutsche grupa putem T-HT-a i u istoj državi gdje nacionalni regulator - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) otvoreno tvrdi kako Kodeks dobre prakse o postavljanju baznih stanica nije ni potreban (nedavni članak u Glasu Koncila koji se nalazi nekoliko objava ispod ove).

Kodeks dobre prakse s teleoperatorima u Bavarskoj je potpisan još davne 1999. godine. Prva izmjena donesena je 2002. godine, a posljednja 2015. Potpisnici tj. u ovom slučaju i partneri su bavarske lokalne vlasti, telekomunikacijski operatori odnosno pružatelji usluga, građanske udruge te bavarsko Državno ministarstvo za zaštitu okoliša i potrošača.

Cilj sporazuma između navedenih strana je pružiti lokalnoj zajednici da na dobrovoljnoj osnovi sudjeluje u određivanju lokacija baznih stanica. U skladu s dogovorom, svaka općina u kojoj se planira izgradnja bazne stanice ili nadogradnja postojeće, biva obaviještena. Općina potom šalje suglasnost za lokaciju ili pak odbijenicu, a može predložiti i nove lokacije za izgradnju antenskih sustava. Teleoperatori su sporazumom obvezani razmotriti alternativne lokacije koje je predložila općina. Sporazum također predviđa i dijeljenje lokacija (ponajprije se to odnosi na antenske samostojeće stupove) kako bi se broj lokacija i izvora elektromagnetskih polja sveo na najmanju moguću mjeru.

Dio istog Kodeksa (sporazuma) je i program za mjerenje elektromagnetskih polja (FEE-2) projekt. Općine dobivaju subvencije za mjerenja razina elektromagnetskih polja te izračune i proračune parametara elektromagnetskih polja. Općine, njih 900 uključenih u program, snose svega 10% troškova. Godine 2007. bavarske lokalne vlasti provele su istraživanje u kojem je sudjelovalo oko 900 općina. Oko 80% ih se izjasnilo kako je održavanje takvog dogovora s teleoperatorima korisno, a svega 4% ih je navelo kako se protive dogovoru. Ostale općine su navele da nisu imale nikakve koristi ili da je potrebna izmjena Sporazuma. 

Dodatne informacije o ovom Kodeksu potražite ovdje.

Ove informacije su u skladu i sa studijom Svjetske asocijacije teleoperatera (GSMA) u kojoj je za Njemačku državu navedeno da je proces javnog savjetovanja s lokalnom zajednicom obvezan za sve operatore i mora početi prije postavljanja bazne stanice.

Još jednom se možemo zapitati tko već godinama koči donošenje Kodeksa dobre prakse i u Hrvatskoj? Najlakše je reći kako takvo što operatori ne žele - nisu željeli ni u Njemačkoj, ni u Velikoj Britaniji, Sloveniji, Švicarskoj, Italiji, Bugarskoj, ali su vlasti ipak odlučile prednost dati informiranju građana, redu u urbanoj sredini i ponajprije - zdravlju svojeg stanovništva.

Nema komentara:

Objavi komentar