ponedjeljak, 2. travnja 2018.

Nakon VIPNET-a i HT kažnjen sa 70 tisuća kuna! Je li građevinska inspekcija konačno počela raditi svoj posao?

Građevinska inspekcija nelegalnim proglasila jednu od tri antene na obiteljskoj kući na Baližerki

Izvor: Glas Istre
31. ožujka 2018.

Građevinska inspekcija izdala je rješenje o uklanjanju trećeg antenskog prihvata na stambenoj zgradi u ulici Baližerka 96 u listopadu 2017. godine. Kako investitor, Hrvatski telekom u zakonskom roku od 90 dana, nije postupio po rješenju, izrečena mu je kazna u iznosu od 70 tisuća kuna. Ukoliko antenu ne ukloni, kako smo doznali, kazne će mu se nastaviti izdavati i dalje.

S kućom legalizirane dvije antene

Kako se navodi u rješenju kojemu smo došli u posjed, izvršenim uvidom u prostorno-plansku dokumentaciju utvrđeno je da se parcela na kojoj je postavljena antena nalazi "unutar obuhvata Prostornog plana uređenje Grada Pule i unutar obuhvata UPU-a Štinjan, odnosno unutar zaštićenog obalnog područja i zone stanovanja". Nadalje, utvrđeno je i kako je ona postavljena u radijusu od 400 metara od zgrade dječjeg vrtića "Dado" i novog dječjeg igrališta, a što je protivno članku 117. Prostornog plana Grada Pule. Također, za antenski prihvat investitor nema građevinsku dozvolu jer mu Grad nije izdao potrebnu uporabnu dozvolu.


Podsjetimo, u travnju prošle godine susjedi okolnih kuća pobunili su se kada je na kući unutar naselja niknula i treća bazna stanica. Svoje neslaganje izrazili su okupivši se na javnom prosvjedu, o svemu su obavijestili Mjesni odbor Štinjan, Grad Pulu i sve nadležne institucije, a pokrenuli su i potpisivanje peticije protiv antena.

Kako nam pojašnjava prva susjeda, od čije su kuće i spavaćih soba antene udaljene desetak metara, prve su dvije antene na kući u Štinjanu postavljene prije sedam godina, odnosno 2010. godine, također u proljeće. Tada su se, pojašnjava, bunili i pisali na sve moguće adrese, ali antene nisu uspjeli maknuti, mada su došli do saznanja da nisu imale uporabne dozvole. U međuvremenu, doznajemo, dvije su antene legalizirane zajedno s kućom, no treća je postavljena nakon toga.

- Znamo da se antene ne smiju postavljati 400 metara od vrtića, škola i to je u redu. Ali postavljam pitanje zašto su samo vrtići i škole zaštićeni, što s nama, što je s djecom koja ovdje žive i spavaju i danju i noću? Jednostavno nije u redu da se antene mogu postavljati usred naselja, tik do tuđih prozora, složni su susjedi.

Mjerenje zračenja na 18 točaka

Kako doznajemo od predsjednika Vijeća Mjesnog odbora Štinjan Dušanka Babića, grupa građana je preko mjesnog odbora zatražila pomoć od Grada Pule te je nadležni upravi odjel udovoljio njihovom zahtjevu da se obave mjerenja od strane nezavisne agencije.

- Tijekom prošloga tjedna nezavisna agencija iz Zagreba "Centar za mjerenja u okolišu" obavila je mjerenje na 18 kontrolnih točaka. Agencija je na teren izašla nenajavljeno i zajedno sa zainteresiranim susjedima obavili smo mjerenja za sve tri antene koje su postavljene na krovu - antenu VIPneta, Hrvatskog telekoma i tvrtke Tele2, veli nam Babić i dodaje kako je mjerenje u iznosu od 10.500 kuna platio Grad Pule te mu se i ovim putem građani zahvaljuju na potpori.

U tri pozamašna elaborata pod nazivom "Mjerenja parametara visokofrekvencijskih elektromagnetskih polja" može se iščitati da su mjerenja obavljena u dvorištu susjeda koji su udaljeni od antene tek 25 metara, zatim na obližnjem dječjem igralištu koje je udaljeno 117 metara, na obiteljskoj kući koja je od izvora zračenje udaljena 79 metara te šokantno - na obiteljskoj kući u Ulici Baližerka koja je od izvora udaljena tek 14 metara!

U zaključku elaborata stoji kako su "izmjerene i proračunate vrijednosti parametara elektromagnetskih polja u odabranim točkama niže od graničnih razina definiranih Pravilnikom o zaštiti elektromagnetskih polja, odnosno ispod su vrijednosti upozorenja definiranih Pravilnikom o zdravstvenim uvjetima kojima moraju udovoljavati radnici koji obavljaju rad s izvorima neionizirajućeg zračenja".

Dakle, prema trenutno važećim hrvatskim zakonskim odredbama, sve je u redu. To što su u nekim drugim državama ti zakonski okviri puno niži, to je već neka druga priča. Na kraju recimo i to kako su nam susjedi kazali da od borbe protiv antena neće odustati te će pokušati iznaći način da se, nakon što se ukloni prva, uklone i preostale dvije.

Nema komentara:

Objavi komentar