srijeda, 11. travnja 2018.

Pučka pravobraniteljica: Veliki broj pritužbi građana na bazne stanice telekomunikacijskih operatera

Ured Pučke pravobraniteljice uputio je Saboru RH na usvajanje Izvješće pučke pravobraniteljice za 2017. godinu. Pučka pravobraniteljica gđa Lora Vidović godinama upozorava nadležne institucije, prvenstveno Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo graditeljstva na veliki broj pritužbi građana vezano za postavljanje baznih stanica telekomunikacijskih operatera.

Sa žalošću možemo ustvrditi da u proteklih nekoliko godina nadležne institucije nisu poduzele gotovo ništa kako bi se zakonodavstvo regulirano i prilagodilo najboljim europskim praksama u području zaštite građana od elektromagnetskih polja i samog informiranja pučanstva. Na te činjenice, nikada izravnije, u Izvješću za 2017. godinu upozorava i Pravobraiteljica. Čini se da ni njeni višegodišnji apeli nisu dovoljni kako bi se stanje počelo mijenjati.

Šokantna je činjenica da se uporabne dozvole potrebne za telekomunikacijske bazne stanice najčešće gotovo i ne traže, pri čemu teleoperateri svjesno krše Zakon o gradnji te ostaju nekažnjeni (izuzetak je samo Istarska županija gdje su u kraćem vremenu zbog toga izrečene dvije kazne o čemu smo već pisali).

Citiramo dijelove iz Izvješća pučke pravobraniteljice za 2017. godinu:

Ponovno se značajni udio pritužbi odnosio na elektromagnetsko zračenje baznih stanica mobilnih operatera, o čemu smo detaljno pisali u Izvješću za 2016. Od tada se u zakonodavstvu, unatoč kontinuiranim preporukama MZ-u, nije ništa promijenilo. Tijekom 2017. pritužbe su se odnosile na valjanost uporabnih dozvola, a najčešće nisu ni zatražene niti su izdane, te je više puta bilo potrebno slati požurnice kako bismo dobili očitovanje građevinske inspekcije. Istarska županija te Pula i Zagreb postrožili su kriterije za postavljanje ovih izvora značenja, a bilo bi dobro da i druge JLP(R)S slijede ove primjere. Zanemaruju se opasnosti koje ovo zračenje, kao i buka, mogu imati po zdravlje, pa je potrebno povećati svijest nadležnih institucija za učinkovitijom zaštitom zdravlja u ovim slučajevima.

PREPORUKE:
- Ministarstvu zdravstva, da u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike te Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja i u skladu s Kodeksom savjetovanja sa zainteresiranom javnošću izradi novi Pravilnik o zaštiti od elektromagnetskih polja i objavi popis izvora elektromagnetskih polja u obliku upisnika; 
- Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, da evidentira i nadzire izdavanje uporabnih dozvola baznih stanica mobilnih operatera i razmotri reguliranje drugih dozvola iz svog djelokruga rada; 

Nema komentara:

Objavi komentar