ponedjeljak, 22. prosinca 2014.

Elektromagnetsko zračenje mobitela pogubno za zdravlje

Mobilni telefon je postao nezamjenjiv uređaj suvremenog čovjeka i bez njega je život mnogima jednostavno nezamisliv, ali liječnici ruske organizacije 'Liga zdravlja nacije' upozoravaju da su ti uređaji opasni za živčani sustav čovjeka.

“Na udaru su prvenstveno živčani, ali i endokrini i reproduktivni sustav korisnika” izjavio je za ruski dnevni list “Izvestija” Nikolaj Kononov, potpredsjednik društvene organizacije “Liga zdravlja nacije”.
Opasnost se krije u tome što se biološki učinak elektromagnetnog polja akumulira tako da nastaju odložene posljedice, među kojima su razvoj degenerativnih procesa središnjeg živčanog sustava, ali i leukemija ili rak mozga, kao i hormonalna oboljenja.




Elektromagnetni valovi su osobito opasni za djecu i trudnice u odmakloj fazi trudnoće.

“Mi svakako ne zabranjujemo korištenje mobilnih telefona, ali savjetujemo razuman oprez, jer 70% ukupnog elektromagnetnog zračenja stanovništvo dobiva upravo od mobilne telefonije. Mnogobrojna istraživanja dokazuju da ljudski organizam reagira na ova zračenja, i iako te reakcije još nisu u potpunosti proučene, niko ne osporava da je pri korištenju mobilnih telefona neophodna korisnička kultura”, kaže Kononov.

Eksperti “Lige zdravlja nacije” ukazuju da su sigurniji kratki razgovori zbog čega se savjetuje razgovarati pet puta po jedan minut, nego jednom, ali pet minuta. Interval između poziva bi trebao biti najmanje 15 minuta.

Ruski stručnjaci podsjećaju, osim toga, da razina elektromagnetnog zračenja opada s rastojanjem, zbog čega preporučuju korištenje dodatka “hands free”. Eksperti savjetuju, također, da se mobilni telefon uzima i prislanja glavi tek nakon uspostavljanja veze, jer su elektromagnetna zračenja najveća tijekom biranja broja.

Oni ponavljaju i od ranije poznate preporuke da se mobilni telefoni drže daleko od vitalnih organa, na primjer u torbi ili ruksaku, a nikako ne u džepu.

(Izvor: znanjeznanje.com)

Nema komentara:

Objavi komentar