srijeda, 22. travnja 2015.

Prosvjed u Kaštel Lukšiću

U subotu, 18.4.2015. u Kaštel Lukšiću održan je drugi prosvjed protiv bazne stanice postavljene u dimnjaku. Prosvjed je protekao mirno, no mještani najavljuju radikalnije mjere ako se ne udovolji njihovim zahtjevima za premještanjem spornih antena. Dječji vrtić koji se nalazi nekoliko desetaka metara od bazne stanice, bit će premješten na drugu lokaciju. 

Foto: Kastela.org
Ako treba, borit ćemo se svojim životima, ali ova bomba koju je postavio na svoju kuću, a koja će svih nas koštati zdravlja, ovdje neće ostati. Ovo je neviđeni bezobrazluk jer nas susjede nitko ništa nije pitao. Cijeli posao odradili su na lopovski način, dakle preko noći, kako mi ne bismo ništa vidjeli. Neće proći, ako treba prosvjedovat ćemo dan, noć – kazao je na jučerašnjem prosvjedu u Kaštel Lukšiću, Vinko Mamut, pred oko 100 građana koji se protive postavljenom odašiljaču VIP-a koji je prije više od mjeseca osvanuo na obiteljskoj kući Ilije Samardžije.

Lukšićani ne skrivaju paniku, boje se za svoje zdravlje, a posebno za djecu. Da stvar bude još gora samo nekoliko desetaka metara od postavljenog odašiljača nalazi se dječji vrtić u kojem svakodnevno boravi više od 100 djece. Kako su nam jučer kazali, vrtić iz naselja seli se na drugu lokaciju jer su se roditelji žalili, izražavajući bojazan za svoju djecu.

Sporna bazna stanica
Foto: Kastela.org
- Vlasniku kuće s ovoga mjesta poručujemo kako će, ako ne ukloni ovaj odašiljač, dobiti brojne pojednične tužbe od nas građana, a s tužbama ćemo krenuti i prema VIP-u. Zabrinuti smo za zdravlje naše djece, naših unuka, ali i za svoje vlastito zdravlje. Otkako se ovo čudovište postavilo, unuci mi sve rjeđe dolaze. I ja noću lošije spavam. Pa je li mi ovo potrebno da se ja u poodmaklim godinama moram boriti za svoje zdravlje koje mi uništava netko drugi - pita se Branko Koludrović čija je kuća najbliža spornom odašiljaču.

Studije su, dodaje on, pokazale kako su ovakvi odašiljači opasni za zdravlje ljudi, a s ovog mjesta poručujemo kako ćemo iskoristiti sve pravne mogućnosti da ovo odavde nestane. Isto tako, veli Koludrović, svi građani koji žive u blizini odašiljača s Vipa će prijeći na druge mreže.

- Je li se Samardžija upitao hoće li ovo štetiti našem zdravlju. Nije sigurno, jer da je, onda ovo ne bi niti radio. Zatražili smo mjerenja zračenja. Ministarstvo zdravlja poslalo je ljude na teren, a kada su došli na moj balkon, uređaj s kojim su mjerili pokazivao je sve crvene lampice. Što nam to govori. Da su zračenja i te kako prisutna - kazao je Ante Matas, naseljen točno 103 metra od kuće na kojoj je postavljen sporni odašiljač.

Podrška građanima

Podršku građanima na prosvjedu jučer su dali i predsjednik Gradskog vijeća Kaštela Denis Ivanović, dogradonačelnik Mili Novak, te član Mjesnog odbora Kaštel Lukšića Dragan Klarić koji je sve operatere koji bazne stanice imaju na području Lukšića pozvao da ih premjeste iz gusto naseljenih područja na Kozjak, gdje nikome neće štetiti.
Inicijativni odbor za borbu protiv odašiljača jučer je poručio kako nastavljaju s prosvijedima, sve dok se bazna stanica ne ukloni s kuće Ilije Samardžije. (Slobodna Dalmacija)

    Nema komentara:

    Objavi komentar