četvrtak, 9. travnja 2015.

Elektromagnetsko zračenje u Sloveniji

Vlada, teleoperateri, TV i radio kuće i građani surađuju!

Karta izvora elektromagnetskog zračenja u sa pojedinostima 
Izuzetno brz razvoj novih tehnologija mijenja čovjekovo prirodno životno okruženje. Jakost umjetno stvorenih zračenja u usporedbi s prirodnim zračenjem je povećana. Zbog porasta broja korisnika mobilnih telefona u Sloveniji i inozemstvu te pripadajuće ubrzane izgradnje mreže baznih stanica mobilne telefonije, prisutan je strah od mogućih negativnih učinaka elektromagnetskog zračenja. Uslijed nedostatka objektivnih informacija i dijaloga u Sloveniji, Ministarstvo informatičkog društva, Ministarstvo okoliša, prostora i energije, Uprava za zaštitu od zračenja pri Ministarstvu zdravlja, Nacionalni instutit za neionizirajuća zračenja, Telekom Slovenija, Mobitel, Si.mobil i RTV Slovenija uspostavili su projekt Forum EMS. Jedan od prvih koraka Forum EMS-a davne 2004. godine bio je potpisivanje Kodeksa dobre prakse o postavljanju izvora elektromagnetskog zračenja u prostor između vlasti, operatera i građana.

Glavne odrednice Kodeksa su:

1. Uspostava dijaloga s lokalnom javnošću i udrugama
2. Prostorni i estetski aspekti postavljanja izvora EM zračenja
3. Promicanje istraživanja
4. Predstavljanje rezultata procjene i mjerenja
5. Postavljanje novih objekata s obvezom upotrebe lokacija s drugim operaterima.

Originalni dokument: Stranica 1, Stranica 2

Projekt Forum EMS na svojim stranicama nudi sve bitne informacije o elektromagnetskom zračenju, a ono što je najbitnije, sve je javno, dostupno svakom građaninu. Nema skrivanja informacija kao što se radi u Hrvatskoj. Stranica se redovito nadopunjuje novim informacijama - projekt je upravo objavio i posebnu brošuru o elektromagnetskom zračenju, bežičnim sustavima i zdravlju. U svrhu javnog informiranja i prava na informacije, Slovenci su pokrenuli posebnu kartu s oznakama izvora elektromagnetskog zračenja kao što su bazne stanice, ali i TV i radio odašiljači. I ne samo da su odašiljači i bazne stanice ucrtani na karti, već se za svaki izvor mogu vidjeti i pojedinosti.



Usporedbe radi, HAKOM (Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti) na svojoj stranici odnedavno nudi mapu objedinjenog plana operatera pokretnih komunikacija na kojoj su ucrtane samo bazne stanice na samostojećim antenskim stupovima, ali ne i one na krovovima naših kuća i zgrada. Nije poznato zbog čega HAKOM na svoju kartu nije uvrstio i antene postavljene na krovovima, u blizini naših domova, škola, vrtića i dječjih igrališta, jer građane upravo zanimaju podaci o tim izvorima. O samostojećim antenskim stupovima mobilne telefonije koje je HAKOM ucrtao, nije moguće saznati nikakve dodatne informacije.

Usporedba regulative u Hrvatskoj i Sloveniji

Granica dopuštenog zračenja za frekvenciju 2100 MHz (UMTS - 3G mreža)
Jakost električnog polja:
Hrvatska: 24,4 V/m unutar zgrada (na svim područjima izvan zgrada - ulicama, trgovima itd. dopušteno je 58 V/m)
Slovenija: 19 V/m u naseljenim područjima, 61 V/m u nenaseljenim područjima i industrijskim zonama

Građevinska/Lokacijska dozvola za novi izvor:
Hrvatska: Ne
Slovenija: Da

Informiranje i suradnja sa stanovništvom:
Hrvatska: Ne
Slovenija: Da (Kodeks dobre prakse)

Vrijeme potrebno za dozvole za rad izvora:
Hrvatska: do 2 mjeseca
Slovenija: tipično 6 mjeseci

Zračenje baznih stanica pod prozorima u Hrvatskoj je zabranjena tema

Foto arhiv, screenshoot HRT
Slovenci građane informiraju od 2004. godine. 11 godina nakon, u Hrvatskoj još uvijek ne postoje službene relevantne informacije o elektromagnetskim poljima i zaštiti od istih. EM zračenje u Hrvatskoj je zabranjena tema. S vremena na vrijeme, razni stručnjaci nas pokušavaju umiriti riječima  da nam elektromagnetsko zračenje isključivo koristi, ne pružajući nikakve informacije barem o zaštiti. Isti stručnjaci, znakovito, zanemaruju i prešućuju klasifikacije i upozorenja raznih međunarodnih tijela, prvenstveno Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Sve informacije o tome distribuiraju isključivo teleoperateri. Pod pojmom "EM zračenje", ovdje se prvenstveno misli na bazne stanice teleoperatera, koje se postavljaju agresivno, preko noći, skrivene od naših očiju iza raznih konstrukcija, u neposrednoj blizini naših kuća, bez prava na informacije i javnih konzultacija - ali sve po važećim propisima. Koliko još treba proći vremena da se to promijeni? Kako bi to trebalo biti - uzor nam, bez sumnje, mogu biti prvi europski susjedi Slovenci.

Kaštel Lukšić (24sata)
Dubrovnik (dalmacijanews.com)

Zagreb (Foto: Vecernji.hr)

Nema komentara:

Objavi komentar