srijeda, 15. travnja 2015.

Kalifornijski liječnici zabrinuti: Hitno potrebno jačanje sigurnosnih standarda

SVIJET: Kalifornijska liječnička asocijacija pozvala je na jačanje sigurnosnih standarda bežične komunikacije. Usvojena je rezolucija kojom se poziva na ponovnu procjenu sigurnosnih standarda u cijelom SAD-u.

Savezni sigurnosni standardi za bežične komunikacije su dizajnirani kako bi zaštitili ljude od toplinskog (termalnog) efekta mikrovalnog zračenja, međutim tisuće recenziranih studija su pronašle i biološke efekte pri izloženosti niskom intenzitetu takvog zračenja. Osim toga, tri neovisne studije otkrile su dvostruko veći rizik od tumora mozga kod odraslih koji su koristili mobitele deset ili više godina. Jedna studija utvrdila je da postoji tri puta veći rizik od tumora mozga nakon 25 godina korištenja mobitela ili bežičnog telefona.

2011. godine, WHO  je proglasio radio frekvenciju kao "mogući karcinogen" za ljude, uglavnom na temelju istraživanja na mobitelima.

Osim termalnih, postoje i biološki
efekti radiofrekvencijskog zračenja
mobitela, baznih stanica, Wi-Fi-ja..
(Foto Arhiv)
U rezoluciji kalifornijskih liječnika stoji da se podipiru napori za revaluacijom razina izloženosti bežičnim komunikacijskim uređajima koji emitiraju mirovalove (baznim stanicama, mobitelima, Wi-Fi uređajima, baby monitorima...), što uključuje i razmatranje netermalnih tj. bioloških i zdravstvenih učinaka neionizirajućeg elektromagnetskog zračenja.

U ime liječnika, dr. Russell je između ostalog izjavila: "Za neionizirajuće mikrovalno zračenje Wi-Fi rutera, iPad-ova, mobitela, baznih stanica mislilo se da je bezopasno sve do posljednjih nekoliko desetljeća, kako ubrzano raste broj recenziranih istraživanja koja pokazuju vrlo zabrinjavajuće biološke i zdravstvene učinke čak i pri niski razinama izloženosti. Studije su pokazale negativne učinke na stanične strukture, funkcije mozga, životinje i biljke. Mnogi stručnjaci to smatraju javnozdravstvenim problemom...", piše između ostalog saferemr.com.

Nema komentara:

Objavi komentar