utorak, 7. travnja 2015.

The New York Times o zdravstvenim rizicima prijenosne tehnologije

Ugledni američki list The New York Times objavio je 18.3.2015. članak pod nazivom The Health Concerns in Wearable Tech u kojem novinar Nick Bilton govori o potencijalnim opasnostima i zdravstvenim rizicima koji mogu nastati uslijed korištenja prijenosne (tj. bežične) tehnologije. Članak je pokrenuo lavinu reakcija diljem svijeta, a tome u prilog govori i činjenica da je članak ažuriran dva puta na internetskom izdanju lista, jednom nakon reakcija američke telekom industrije, a drugi put uz ispravak navoda iz članka. 

Izvor slike: The New York Times
1946. godine pojavila se nova reklamna kampanja u časopisima sa slikom liječnika koji drži cigarete. To nije bila podvala, već tada liječnici nisu bili svjesni da pušenje može uzrokovati rak, bolesti srca i pluća. Na sličan način, neki znanstvenici i potrošači sada se pitaju hoće li se prijenosna računala smatrati štetnim za nekoliko desetljeća.

Iako ne postoje definitivna istraživanja o zdravstvenim učincima prijenosnih računala, možemo pretpostavljati iz postojećih istraživanja na zračenjima mobitela. Definitivni i vjerojatno nepristrani rezultati u ovom području dolaze iz Međunarodne agencije za istraživanje karcinoma (IARC), panela unutar Svjetske zdravstvene organizacije, koji se sastojao od 31 znanstvenika iz 14 zemalja. Nakon seciranja desetke recenziranih studija o sigurnosti mobitela, Odbor je zaključio 2011. godine da su mobiteli "možda kancerogeni" i da takvi uređaji mogu biti jednako štetni kao neke kemikalije i pesticidi (imajte na umu da se skupina zaštitila s riječju "možda"). WHO je zaključio da je uređaj, kada je udaljen od nečije glave, manje štetan - tako tekstualne poruke ili surfanje webom neće biti opasno kao upućivanje poziva, kada je mobitel centimetar do mozga. (To je razlog zašto postoje ozbiljna zabrinutosti oko Google Glassa...)

Analiza koju je provela skupina europskih znanstvenika pod vodstvom dr. Lennarta Hardella, profesora onkologije i epidemiologije karcinoma na sveučilišnoj bolnici Orebro u Švedskoj, zaključila je da razgovaranje na mobilnom ili bežičnom telefonu tijekom duljeg vremena može utrostručiti rizik od određene vrste raka mozga. Tu naravno postoje oprečna istraživanja. No, neka su djelomično financirana od strane teleoperatera ili trgovačkih skupina. Jedan od primjera je međunarodna Interfon studija, koja je objavljena 2010. godine, u kojoj nije pronađena jaka veza između mobitela i povećanog rizika od tumora na mozgu. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti zaključio je 2014. godine da su potrebna daljnja istraživanja (...). Druga studija utvrdila je da nema dokaza o riziku od raka. Ipak, čak i ovdje, danski tim priznao je da postoje "mala do umjerena povećanja" rizika od karcinoma među korisnicima koji mobitel mnogo koriste. (...)

Dr. Joseph Mercola, liječnik koji se fokusira na alternativnu medicinu, pisao je o mogućim štetnim učincima mobitela na ljudsko tijelo, rekavši da dokle god nema 3G veze, štetni učinci su minimalni, ako postoje.(...)

Dok znanstvenici raspravljaju o tome koliko je štetno djelovanje mobitela i prijenosnih računala, većina se slaže da je posebno potreban oprez s djecom. U e-mailu, dr. Hardell poslao mi je istraživanja uz objašnjenje da je dječja lubanja tanja i manja od odraslih, što znači da su tkiva dječjeg mozga više izložena određenim vrstama zračenja, pogotovo one vrste koja dolazi od mobitela. Djeci bi trebalo ograničiti vrijeme provedeno u razgovoru na mobitelu, kažu liječnici. Prijenosne uređaje ne bi trebalo držati u blizini jastuka, u neposrednoj blizini mozga. Liječnici također upozoravaju da trudnice trebaju biti posebno oprezne sa svim tim tehnologijama.

No, što je s odraslima? Nakon što sam istraživao u svrhu ove kolumne, razgovarao sa stručnjacima i pregledao više desetaka znanstvenih radova, shvatio sam opasnost od mobitela kada se koristi dulje vrijeme, a kao rezultat toga sam prestao držati mobitel uz glavu i koristim slušalice. 

Kada je riječ od prijenosnim tehnologijama, i dalje ću kupovati Apple Watch, ali neću dopustiti da ide blizu mojoj glavi. Sigurno neću dopustiti djeci koju znam, da se igraju s tim dulje vrijeme.

Nema komentara:

Objavi komentar