četvrtak, 16. travnja 2015.

Sve veće nezadovoljstvo: Mještani Kaštela i Tučepa kreću u prosvjede - teleoperateri ih ignoriraju, a država odbija zaštititi

Kaštel Lukšić: Prosvjed u subotu
Bazna stanica sakrivena u lažnom
dimnjaku (Foto 24 sata)

Bazna stanica u Kaštel Lukšiću postavljena je u prosincu 2014. godine u gusto naseljenom području, samo nekoliko desetaka metara od dječjeg vrtića i 10-ak metara od prvih kuća. Mještani su prosvjedovali, ali antena skrivena u dimnjaku i dalje je na mjestu. Budući je teleoperater odbio izmjestiti baznu stanicu, Kaštelani kreću u prosvjede do ispunjenja zahtjeva za premještanjem.
Nakon što su prije nešto više od dva mjeseca održali mirni prosvjed s više od 200 sudionika te prisustvovali brojnim sastancima, zabrinuti građani Kaštel Lukšića, u čijem je susjedstvu na obiteljskoj kući Ilije Samardžije osvanuo VIP-ov odašiljač zakamufliran u dimnjak, najavljuju za subotu u 10 sati novi masovni prosvjed na parkiralištu ispred gostionice “Mamut”.

Revoltirani zbog činjenice da je odašiljač i danas na krovu kuće u njihovu susjedstvu, predstavnici inicijativnog odbora građana koji se protive postavljanju odašiljača poručuju kako sami kreću u borbu za ostvarivanje svojih prava, a među njima i za pravo na zdrav život.

Ako treba, borit ćemo se svojim životima, ali ova bomba koju je susjed postavio na svoju kuću, a koja će sve nas koštati zdravlja, neće ovdje ostati. Ovo je neviđeni bezobrazluk, nas susjede nitko ništa nije pitao. Još ću jednom ponoviti kako je cijeli posao oko postavljanja ovog zla odrađen preko noći kako mi ne bismo ništa vidjeli.

Neće proći, zatreba li, prosvjedovat ćemo danonoćno – u ime zabrinutih građana poručuje Vinko Mamut, kojemu je VIP nudio novac kako bi postavili odašiljač na njegovu kuću, a on je, kako nam je kazao, to glatko odbio.

Lukšićani ne skrivaju paniku, boje se za svoje zdravlje, a posebno za zdravlje djece. Da stvar bude još gora, samo nekoliko desetaka metara od postavljenog odašiljača, kako nam kaže Tomislav Mamić, nalazi se dječji vrtić u kojemu svakodnevno boravi više od stotinu djece.

Cijeli tekst: Slobodna Dalmacija 16.4.2015.

> Raniji tekst: Vip odbio izmjestiti odašiljač sakriven u dimnjaku, susjedi najavljuju blokadu magistrale i pohod na Zagreb

Tučepi: O svemu planiraju informirati turiste

Bazne stanice na hotelu u Tučepima
Bazne stanice mještanima Tučepa kod Makarske i dalje ne daju mira. Nakon što su internetom i u medijima proširili vijest o rapidnom oblijevanju građana u posljednjih nekoliko godina u okrugu hotela na kojem se nalazi više skrivenih baznih stanica, uprava hotela i teleoperater, čini se, odlučili su ignorirati zahtjeve mještana za izmještanjem antena na drugu lokaciju te se ne odazivaju na pozive na razgovore.

Potpisivanje peticije, mjerenje zračenja i tribina

Mještani su skupili oko 500 potpisa s peticijom za uklanjanje antena, te su izvršili popis oboljelih u krugu od 350 m od hotela. Utvrđeno je da je u 12 godina od kada je postavljena prva bazna stanica od karcinoma oboljelo 35 od 440 odraslih osoba, od toga 11 od 88 odraslih u najugroženijoj ulici. Radi se o velikom broju kancerogenih oboljenja u kratkom vremenu. Sljedeći korak bio je iniciranje službenog mjerenja zračenja baznih stanica, no utvrđeno je da je samo nekoliko dana prije mjerenja, razina signala značajno opala, da bi nakon mjerenja ponovno bila na staroj razini. Mještani su obaviješteni da je zračenje unutar zakonski definiranih granica. "Tko bi očekivao?", pitaju se ironično Tučepljani. Organizirana je i tribina o elektromagnetskom zračenju na koju se uprava hotela nije odazvala.

Zadnji korak - prosvjedi

Budući hotel i operater ignoriraju mještane, odlučeno je da će se ići u prosvjede, objavljeno je na stranici inicijative. Ranije su mještani izjavili da je prosvjed zadnji korak, a tada će o svemu informirati turiste.

Dragi naši mještani, proširili smo vijest, potpisivala se peticija, održala se tribina.
Potpisao se veliki broj mještana i podržava nas općina, dok uprava (ime) hotela sve ovo ignorira...
Vrijeme leti, a mi se pripremamo za sljedeći korak.
Ne zanimaju nas oni koji štite raznorazne više interese jer ničiji interes ne može biti viši od ovog našeg, a to je samo i isključivo ŽIVOT, ZDRAVLJE svih nas, naših roditelja i prijatelja, a pogotovo naše djece koja su najugroženija.
Zbog mladih i budućih naraštaja, potičemo vas na djelovanje i zato vas, dragi naši, pozivamo na prosvjed koji će se održati 25.04.2015. ispred (ime) hotela.
Obavijest o preciznijem vremenu održavanja bit će još objavljena.
Dođimo u što većem broju i stanimo konačno na kraj teroru velikih moćnika nad malim građanima!
Njihov novac ne može kupiti naša srca koja znaju što je ispravno:
Neka maknu ono ZLO što dalje od nas ili ćemo mi maknuti njih!


Stoji to u obavijesti inicijative mještanima.

Sve veće nezadovoljstvo građana diljem Hrvatske

Osim u Kaštel Lukšiću i Tučepima, isti problemi su trenutno i u Zagrebu (više lokacija), Zadru i Dubrovniku te nizu mjesta diljem Hrvatske. Razlog tome je neadekvatna zakonska regulativa koja operaterima omogućuje da bazne stanice postavljaju gdje god to žele i odrede, bez konzultacije ili barem obavijesti lokalnom stanovništvu. Bazne stanice postavljaju se, uz to, bez građevinske i lokacijske dozvole, po čemu je Hrvatska jedinstvena u Europskoj uniji. Kad svemu pridodamo i novi Pravilnik o zaštiti od elektromagnetskog zračenja u kojem su granice zračenja "potiho" povećane (uvođenjem pojma Javno područje i izbacivanjem čestica na kojima su izgrađeni objekti povećane osjetljivosti iz područja povećane osjetljivosti), razumljiv je revolt građana i brojne pritužbe na račun ministarstava i loše zakonske regulative koja isključivo pogoduje operaterima, nauštrb zdravlja građana koji žive u blizini takvih uređaja. Razvoj situacije pratit ćemo i dalje.

Nema komentara:

Objavi komentar