srijeda, 2. rujna 2015.

Bivša ravnateljica WHO-a i norveška premijerka: "Nema sumnje, zračenje bežične tehnologije uzrokuje zdravstvene učinke"

Bivša ravnateljica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja je tu dužnost obavljala u razdoblju od 1998.-2003. te bivša norveška premijerka dr. Gro Harlem Brundtland nedavno je izjavila u intervjuu norveškom listu Aftenposten da, čim prisloni mobitel uz glavu, osjeća glavobolju. Također je izjavila da je imala zdravstvene probleme uzrokovane zračenjem mobilnih telefona te da istraživanja nepobitno, bez sumnje, pokazuju postojanje neželjenih učinaka na zdravlje povezanih s tom tehnologijom. - Želim reći da biste trebali štititi sebe. Ne držite mobitel u džepu, upozorila je.

Počelo je s glavoboljama

Gro Harlem Brundtland izjavila je da njezino tijelo reagira na zračenje poput onog iz mobitela. Još 2002. godine, pojavile su joj se glavobolje, a nedugo nakon toga shvatila je da je uzrok upravo zračenje. Osim glavobolje, pojavljivala joj se i uznemirenost. Nakon toga, provela je nekoliko "slijepih" testova. Ljudi su dolazili u njezin ured s mobitelom skrivenim u torbi ili džepu - bez njezina znanja je li mobitel bio uključen ili isključen. Uvijek je reagirala kada je telefon bio uključen, ali nikada kada je bio isključen. Glavobolja bi se obično povukla u roku od 30 do 60 minuta nakon završetka izlaganja zračenju. Napominje i da je zračenje DECT telefona izazivalo iste reakcije.

Pokretačica WHO EMF projekta

Na njezin poticaj pokrenut je EMF projekt pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji 1996. godine, dvije godine prije nego što je preuzela dužnost ravnateljice WHO-a. EMF projekt kritiziran je od samih početaka, jer se voditelja projekta, dr. Michaela Repacholija, kasnije i osnivača privatne organizacije ICNIRP (Međunarodna komisija za zaštitu od neionizirajućeg zračenja), a danas i službenog savjetnika u telekomunikacijskoj industriji, smatralo pristranim u korist industrije. On je, predsjedavajući ICNIRP-om 1998. godine, preporučio trenutačne standarde bežične tehnologije. Ovi standardi su gospodarski važni za industriju. Standardi koji su i danas važeći, isključuju sve negativne učinke uzrokovane produljenim izlaganjem zračenju, kao što su rizici od raka, te najčešćih prijavljenih simptoma poput glavobolje, simptoma od kojeg pati i Gro Harlem Brundtland.

Dio intervjua koji se odnosi na zračenje dostupan je uz engleske titlove:


Više informacija:
http://www.iemfa.org/wp-content/pdf/Gro-Harlem-Brundtland-Mona%20Nilsson.pdf

Nema komentara:

Objavi komentar