petak, 4. rujna 2015.

Na novom HAKOM-ovom centru antene će biti samo prijemne?

Split, 3. 9. 2015.

Visoka na nogama: ne žele antene "koje ih zrače"!

Na vrhu nove HAKOM-ove zgrade
navodno će biti postavljene
samo prijemne antene
Gradnja upravne zgrade Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) zajedno s pripadajućim antenskim sustavom na vrhu Visoke, preko puta crkve Presvetog Srca Isusovog, digla je jučer popodne stanovnike ovog splitskog kvarta doslovno na noge! I ne samo to, već su s javnog skupa održanog u prostorijama crkve digli glas i rekli kategorički "ne“ postavljanju antena, za koje smatraju da zrače i da nisu primjerene u njihovom naselju. Tako žučnoj raspravi, koja je u pojedinim trenucima graničila i s nekulturom, odavno nismo nazočili.

Sve je počelo mirno i uljudno, kada se stanovnicima obratio Danijel Vidaković, rukovoditelj Odsjeka kontrole radiofrekvencijskog spektra u HAKOM-u, upoznavši ih s detaljima projekta.

- Došli smo kao dobri susjedi da vam kažemo kako nema straha od zračenja. Naše prijemne antene ne zrače, jer one samo primaju signale, a ne odašilju ih. Mi kontroliramo i mjerimo polja mobilnih operatera, to smo prije par godina radili kroz kampanju po vrtićima – istaknuo je Vidaković i dodao kako za gradnju postoje svi potrebni papiri, uključujući i pravomoćnu građevinsku dozvolu koju je izdao Grad Split.

Niti sekunde nakon što je završio svoje izlaganje, krenula je bujica pitanja i komentara sa svih strana.

- Zašto ste nas zvali kada imate pravo graditi? Zašto to niste radili na Kozjaku? Imate li suglasnost kotara? Što radite s tim signalima koje primate? Je li ih negdje spremate? – ovo su bila samo neka od pitanja koja su zasula predstavnike ove državne agencije

Ivu Grepu, stanovnika Visoke zanimalo je kako su javni natječaj za izvođača radova uspjeli zgotoviti za samo 15 dana te na osnovu kojeg je akta dobivena dozvola za građenje, koja se, veli, više ne zove tako nego potvrda glavnog projekta, a na dokumentu tako ne piše.

- Nikad za spomenuto područje nije donesena izmjena plana. Na toj lokaciji planirana je stambena gradnja, a ne poslovna – tvrdi Grepo i ističe kako bi teško netko izdao dozvolu za gradnju, kada se zna da je ispod zemljišta stari bunker koji se može radovima "profundat".

Na kraju je zaključeno kako će Gradski kotar Visoka, na čelu s predsjednikom Ivicom Bikićem, na osnovu održanog sastanka podnijeti predstavku Gradu Splitu u kojoj traže da se preispita izdana građevinska dozvola.

N. LULIĆ
FOTO: A. ČIZMIĆ / CROPIX

Povezani članci:

Nema komentara:

Objavi komentar