petak, 18. rujna 2015.

Poruka operateru i ministarstvima zdravlja i graditeljstva: NE ŽELIMO BAZNU STANICU U NAŠOJ ULICI!

Pula, 18 - 27.9.2015.
  • 27.9.2015. Regional Express: Nećemo baznu stanicu - poziv na mirni prosvjed
  • 25.9.2015. Grad Pula: Operater organizira edukaciju o neštetnosti zračenja
  • 25.9.2015. Živi zid: Zabraniti postavljanje baznih stanica u krugu 500 m od naselja
  • 23.9.2015. Regional Express: Stražarenje ispred Carlijeve 15 zbog antene (Video)
  • 21.9.2015. Cropix: Stanari naselja Veruda Porat protestiraju protiv VIP antene
  • 21.9.2015. TV Istra: Stanovnici Pulske Carlijeve ulice prosvjeduju danima (Video)
  • 18.9.2015. Grad Pula: Zdravlje građana je na prvom mjestu

Glas Istre, 18.9.2015.

Bazne stanice u Hrvatskoj
se grade bez lokacijskih i gra-
đevinskih dozvola te
informiranja susjeda, suprotno
praksi u gotovo svim europskim
zemljama!


Postavljanje antene na privatnoj kući u vlasništvu Eduarda Del
Treppa koje je unatrag tri dana mobiliziralo stanare čak dvije ulice na Verudi Porat, one u Carlijevoj i u De Franceschijevoj, i dalje je aktualno. Susjedi svakodnevno organiziraju dežurstva da bi pratili događanja na toj kući i signalizirali eventualni dolazak radnika, a svakodnevno ih obilazi i policija. No, u petak je situacija ponovno eskalirala.

Za našeg dolaska oko podneva, policija je tek bila otišla, a ovaj put došla je da bi spriječila sukob stanara s radnicima. Kako saznajemo, radnici su navodno došli iz Rijeke, što je susjedima odmah bio razlog za uzbunu, jer im je pojašnjeno da nisu došli dignuti antenu na krov, nego zatrpati rupu u crijepu kroz koju je antenu namjeravano postaviti. "Pa zar nema dovoljno majstora za crijep i u Istri, zar je nužno da dolaze majstori iz Rijeke", pitali su se u čudu stanari, uznemireni tim više jer su upravo iz Rijeke bili i radnici koje je angažirao VIP na postavljanju antene.

"Mi stanari dogovorili smo se da ćemo mu mi postaviti crijep. Skupili smo novac, dečki su išli kupiti materijal i tijekom dana ćemo mu zakrpati rupu. Navodno je gospodina Del Treppa bilo strah da mu zbog najavljene kiše ne probije voda u kuću", rekla nam je jedna stanarka.


Prvi susjedi, obitelj Duras, angažirali su se da pronađu i isprintaju sve tekstove o štetnosti zračenja, jer su ih obećali Eduardu Del Treppu, a tijekom petka bili su i na prijemu u Gradu Puli, gdje ih je ugostila dogradonačelnica Elena Puh Belci.

"Jako smo zadovoljni tim sastankom, jer smo dobili podršku dogradonačelnice. Svjesni smo koliko su nam ruke vezane zbog zakona koji nas ne štiti, a to su nam rekli i u Gradu. Također, preko zastupnika u Saboru pokušat će zatražiti izmjene zakona da budemo zaštićeni u ovom pogledu barem onoliko koliko su to građani u Europskoj uniji, kojoj i mi pripadamo, a naši su propisi po tom pitanju daleko najgori", rekla nam je jedna stanarka.

Izvor: CROPIX

Iz Grada Pule jučer je stiglo i priopćenje u kojem kažu da je zdravlje građana na prvom mjestu. "Nakon što su mještani Nove Verude protekle srijede spriječili postavljanje antene mobilne telefonije domaćeg teleoperatera na krov privatne kuće jednog stanara Carlijeve ulice, na inicijativu Grada Pule održan je sastanak na kojemu su predstavnici stanara iznijeli razloge koji su doveli do toga", stoji u priopćenju.

Zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci istaknula je da je, uz poštivanje zakona, zdravlje građana na prvom mjestu prioriteta Grada Pule. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ, Snimio M. ANGELINI)




Komentar:

Mobilni operateri samostalno odabiru lokacije na kojima će postavljati svoju opremu (uz dogovor s vlasnikom objekta koji za to dobiva novčanu naknadu). Nekada su to bili samo antenski stupovi na zemlji (obično u ruralnim područjima) te antene na većim zgradama ili neboderima ako se radi o gradovima. Danas se ta oprema nalazi na brojnim kućama, čak i u potkrovljima, na bolnicama, crkvenim zvonicima, spomenicima kulture, u blizini škola i vrtića, nerijetko i 10-ak metara od naseljenih objekata. Takvo postavljanje antena omogućeno je Pravilnikom o jednostavnim i drugim građevinama i radovima Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te Uredbom o mjerilima razvoja elektroničke komunikacijske infrastrukture i druge povezane opreme koju je donijela Vlada. Hrvatska je, prema studiji Svjetske udruge mobilnih operatera, jedina zemlja Europe u kojoj za antenske stupove i prateću opremu, kako na zemlji, tako i krovovima, nije potrebno ishođivati građevinske i lokacijske dozvole, a nije potrebno ni usklađivanje s prostornim planovima te izrada studija utjecaja na okoliš. Suprotno preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Hrvatska ne provodi informativne i edukacijske kampanje o neionizirajućeg zračenju, niti su za bazne stanice mobilnih operatera (i bilo koji drugi izvor neionizirajućeg zračenja) potrebne javne rasprave sa zainteresiranim stranama. Također, RH nema nacionalnu bazu podataka izvora EM polja, što imaju sve vodeće zemlje EU.

U Austriji, matičnoj zemlji VIP-a, uz državne zakone, moraju se poštivati i pokrajinski. To uključuje i ishođenje građevinskih dozvola uz sudjelovanje susjeda. Susjedi imaju pravo prigovora u okviru građevinske procedure. Procedura prije postavljanja antena traje oko 6 mjeseci, dok je u Hrvatskoj to najviše 60 dana. Više o praksi u Austriji i drugim zemljama ovdje.

Citat iz ICNIRP GUIDELINES 1998
str. 497
Granice zračenja definirane hrvatskim Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja su toliko visoke da uporabne dozvole bez problema dobivaju antene koji su u razini s objektima udaljenima svega 10-15 metara. Te granice bazirane su samo na kratkotrajnim termičkim efektima radiofrekvencijskog zračenja. Dokaz da su granice toliko visoke može se pronaći i u studijama pojedinih operatera u kojima se navodi da na 99% odabranih mjernih lokacija nije premašeno niti 10%  od dopuštenih razina! Postavljene granice dopuštenog zračenja u Hrvatskoj su niže od najviše definiranih ICNIRP-ovih* i onih u preporuci Vijeća EU, ali znatno veće nego primerice u Italiji, Belgiji, Bugarskoj, Švicarskoj,  Luksemburgu, Lihtenštajnu, Poljskoj, Litvi,  pa i susjednim zemljama - Sloveniji, Srbiji te BiH (to osobito vrijedi za javne površine kao što su ulice, dvorišta, trgovi, prostori oko škola...). U nekim državama (primjerice Grčkoj) čak je i zakonom zabranjeno postavljanje antena na vrtićima, bolnicama, školama i domovima za starije i nemoćne.
Pravilnik o zaštiti od elektromagnetskih polja Ministarstva zdravlja ne prepoznaje izloženost radiofrekvencijskom mikrovalnom zračenju u trajanju od 24 sata, sedam dana u tjednu.

Također je bitno naglasiti i da je Ministarstvo zdravlja nedavno povisilo dopuštene granice zračenja na svim prostorima oko samih objekata uvođenjem pojma "javno područje". Na tim je mjestima ranije dozvoljena jakost električnog polja, primjerice, na frekvenciji 2100 Mhz iznosila 24,4 V/m, a posljednjim pravilnikom ta je vrijednost povećana za 2,5 puta, na 58 V/m. Ministarstvo zdravlja godinama ciljano sužava definiciju "područja povećane osjetljvosti" na kojima vrijede niže granice zračenja, što je vidljivo usporedbom definicije tog pojma iz novog i svih prijašnjih pravilnika.

Ministarstva zdravlja i graditeljstva, iako svjesni problema jer su i sami "zatrpani" primjedbama i kritikama javnosti (od građana do stručnjaka i medija), iz nepoznatnog razloga godinama ne mijenjaju ovakvu lošu praksu, iako je u Hrvatskoj slučajeva sličnih posljednjem u Puli više od 450 (!!!). Stoga je opravdano postaviti pitanje jesu li im važniji profiti telekomunikacijskih kompanija ili zdravlje vlastitih građana i zbog čijih se intresa onemogućuje ono osnovno: pravo svakog građanina na informaciju.

*ICNIRP je skraćenica za Međunarodnu komisiju za zaštitu od neionizirajućeg zračenja, koja je 1998. godine izdala smjernice o izloženosti o visokofrekvencijskom zračenju, a koje se temelje isključivo na kratkoročnom efektu zagrijavanja tkiva, a ne razmatraju dugoročne posljedice i eventualni odgovor organizma na dugotrajnu izloženost elektromagnetskim poljima.

2 komentara:

  1. ICNIRP je osnovao Dr.Michael Mike Repacholi australac talijanskog porijekla koji je radio za mobilne teleoperaterske korporacije i koji je na njihov zahtjev osnovao ICNIRP i podigao ekstremne granične vrijednosti zračenja bazirane samo na ternmalnom efektu zagrijavanja tkiva a sve što je ispod te granice tvrdi da nije opasno,ujedno je radio u WHO svjetskoj zdravstvenoj organizaciji,znanstvenici su osnovali inicijativu i peticiju za njegovom smjenom s tog položaja zbog korupcije itd. Uglavnom taj korumpirani doktor nam je zapaprio život!!!!!!!!!!!!!
    Nije prvi put da Big Telecom izvršava direktni utjecaj na znanost, a da ne spominjem javnu politiku. Dr. Michael Repacholi, bivši predsjednik Svjetske zdravstvene ogranizacije, Internacionalnog EMF projekta te Međunarodne komisije za zaštitu od neionizirajućeg zračenja (ICNIRP), također je dobio sredstva za vlastitu Royal Adelaide bolnicu. I to također od telekomunikacijske industrije. Repacholi se, zauzvrat, pobrinuo da međunarodni standardi javnog izlaganja koje postavlja ICNIRP, budu dovoljno niski tako da ne predstavljaju nikakava ograničenja mobilnoj i drugoj bežičnoj tehnologiji. (...)

    OdgovoriIzbriši
  2. tak treba Puljani a ne mi zagrebački papci koji se bojimo svoje sjene skup s menom!

    OdgovoriIzbriši