srijeda, 16. rujna 2015.

Pula: Blokirali ulicu automobilima i spriječili postavljanje bazne stanice

Pula, 16.9.2015.

Susjedi blokirali ulicu da spriječe postavljanje antene

U srijedu poslijepodne gotovo pet sati je trajala "okupacija" Carlijeve ulice zbog 50-ak građana koji su nastojali spriječiti susjeda da na svoju privatnu kuću postavi VIP-ovu antenu. Zbog ovog nenajavljenog okupljanja građana, na intervenciju je pozvana i policija koja je smirivala susjede koji su bili prilično revoltirani zbog susjedove "tajne misije".

Kako smo saznali na licu mjesta, radovi se izvode već tri dana, ali su sve do srijede bili gotovo neprimjetni kada su na krovu kuće u vlasništvu Eduarda Del Treppa uočili radnike. Tada su zapravo i saznali da je riječ o radnicima koji su stigli iz Rijeke po nalogu VIP-a da bi postavili baznu stanicu.

Susjedi su se odmah organizirali, počeli potpisivati peticiju protiv postavljanja antene i u sat vremena prikupili stotinu potpisa. Istovremeno su vozilima blokirali ulicu i na taj način onemogućili radnicima prolaz, pa je pozvana i policija. Na zamolbu policajca, radnicima je omogućeno da pokupe svoje stvari i odu put Rijeke, a za to vrijeme su im prosvjednici dovikivali da se više ne vraćaju. Policajac si je također uzeo kao obvezu već u četvrtak provjeriti ima li Del Treppo sve potrebne dozvole te da će provjeriti i s građevinskom inspekcijom je li sve u skladu sa zakonom.

Okupljeni stanari ispričali su nam da su predstavnici VIP-a već pitali nekolicinu susjeda za dozvolu da na zgrade ili obiteljske kuće postave antenu, međutim svi su to odbili i sve dosad nisu znali da je netko ipak pristao, iako se radi o kući koja i nije na najvišoj koti. Spominjao se i godišnji paušal za tu uslugu od 30 tisuća kuna, što su u srijedu susjedi komentirali "da i nije puno za rak".

Među okupljenima naišli smo i na prve susjede s obje strane sporne kuće, a riječ je o obiteljima Duras i Rudan.

- Iako svi ističu da te antene ne zrače ja kao doktor itekako znam da zrače, a najveće je zračenje u dosegu od 300 do 500 metara, što su dokazala nezavisna mjerenja, a ne ona naručena s kojima mašu telekomunikacijske kuće. Što mislite zašto su svi dosad odbili postavljanje te antene?! To je suludi čin. Svi znamo koliko zrači, zrače i mobiteli, a ovo zrači deset tisuća puta jače. Ovo je gusto naseljena zona, isključivo stambena, samo u jednom bloku zgrada preko puta ima 30-ak djece. Zar je potrebno reći više, ustvrdio je Robert Duras. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

Tekst i fotografije: GLAS ISTRE

1 komentar: