petak, 28. kolovoza 2015.

Francuskoj državljanki sud u Toulouseu priznao invalidnost uzrokovanu EHS-om

JEDNA je Francuskinja dobila potvrdu o invalidnosti nakon što je na sudu dokazala da pati od alergije na elektromagnetsko zračenje iz tehnoloških uređaja.

39-godišnja Marine Richard, piše BBC, može zatražiti 800 eura mjesečno sljedeće tri godine kao naknadu za njezino stanje.

Komentirala je kako je ovo vrlo važan slučaj za ljude koji pate od osjetljivosti na elektromagnetsko zračenje, stanje koje je poznato kao EHS (electormagnetic hypersesnsitivity)

Uzrok ovakvom stanju nije poznat

Iako je ovo stanje prepoznato od strane Svjetske zdravstvene organizacije, njegovi uzroci nisu poznati.

Ova je Francuskinja, kako kaže, zbog svog stanja trebala preseliti u udaljene planinske krajeve u jugozapadnoj Francuskoj i to u drvenu kućicu u kojoj nema elektriciteta jer su je ugrožavali svakodnevni gadgeti kao što su mobilni telefoni.

Tipični simptomi ovog poremećaja su glavobolja, umor, mučnina i ubrzano lupanje srca.

Invalidnost joj je priznao sud u Toulouseu iako ovo stanje u Francuskoj nije službeno prepoznato kao bolest.

Sličan slučaj dogodio se u SAD-u gdje su roditelji jednog 12-godišnjaka osjetljivog na elektromagnetska zračenja odlučili tužiti školu. Oni su rekli da im je dijete počelo osjećati simptome ovog poremećaja nakon što je škola instalirala novi WiFi 2013. godine.

U zemljama se poimanje EHS-a još uvijek razlikuje. Tako, primjerice, u Ujedinjenom Kraljevstvu EHS nije priznato stanje, dok je u Švedskoj i SAD-u priznato.

Nema komentara:

Objavi komentar