petak, 7. kolovoza 2015.

KBC Split od antena dobiva 10.000 kuna mjesečno

Šuma antena iznad glava pacijenata
Vojko Bašić / Cropix
Priče iz Hrvatske: Split, 5.9.2012.

Antene kojima se koriste telekomunikacijski operateri, a koje su postavljene na vrhu zgrada KBC-a Split na Firulama i Križinama izazivaju nevjericu građana, a ponajprije pacijenata koji leže u tim dvjema zgradama. Naravno, najčešće je pitanje jesu li te antene štetne za zdravlje bolničkih pacijenata.


Ne štete pacijentima

- Prošle godine imali smo čak i nekoliko upita roditelje čija su djeca rođena u novoj zgradi ginekologije o tome jesu li zračenja štetna, budući da se zgrada ginekologije nalazi na višoj točki od zgrade bolnice. Odmah smo pozvali agencije za mjerenje elektromagnetskog zračenja koje su utvrdile da nema nikakve opasnosti i da je zračenje ispod dopuštene razine, odnosno u dopuštenim granicama. Antene zrače prema gore, a ne prema dolje, odnosno prema zgradi bolnice, i prema svim atestima nema nikakve štete za pacijente - kazuje Boris Slišković iz Tehničke službe KBC-a Split.

Da bolnica ima sve potrebne dozvole za instaliranje antena potvrdio nam je i dr. Kolja Poljak, zamjenik ravnatelja KBC-a Split.


VIP, Telekom, Tele 2

- Antene su postavljene još 2002. godine. Prvo ih je instalirao VIP, pa zatim Telekom, pa Tele 2. Mi imamo uredne ugovore s njima i za ta instaliranja bolnica dobiva nekoliko desetaka tisuća kuna mjesečno. Sve je transparentno u vezi s ugovorom jer nam Ministarstvo zdravlja daje odobrenje za instalaciju. Svake se godine vrše atesti elektromagnetskog polja, koje obavljaju korisnici tih antena, i nakon toga o rezultatima tih mjerenja izvješćuju Ministarstvo zdravlja, koje tada nama daje odobrenje da se i dalje mogu koristiti našim prostorom za svoje instalacije - kazuje dr. Poljak.

Bolnica na ovaj način ostvaruje i zaradu koja nije mala s obzirom na postojeću recesiju.

- Za nas to nisu zanemariva sredstva, ona nam dakako pomognu u poslovanju. Mi komercijaliziramo i ostale naše prostore. Tako, recimo, iznajmljujemo dva prostora „Slobodnoj Dalmaciji“ za trafike, dajemo prostore za bankomate, iznajmili smo jedan prostor tvrtki za prodaju ortopedskih pomagala... Ta nam sredstva dobro dođu u ovoj novčanoj krizi - kazuje dr. Poljak.



Ivica Marković 

Nema komentara:

Objavi komentar