nedjelja, 23. kolovoza 2015.

Donacija reflektorskog stupa nogometnom klubu Trnje

Priče iz Hrvatske: Zagreb, Trnje, 20.10.2009.

Foto: Patrik Macek




Zbog podizanja stupa na pomoćnom terenu NK Trnje uzbunili su se stanovnici toga kvarta 3. rujna zabrinuti za zdravlje svoje djece jer su čuli da će telekomunikacijska tvrtka Tele2 na stup postaviti svoj odašiljač. O njihovim sumnjama i strahovima Večernji je sutradan pisao.

Tada su našem novinaru vodeći ljudi NK Trnje potvrdili da su za adekvatnu novčanu naknadu dopustili tvrtki Tele2 da uz igralište postavi odašiljač, ali glasnogovornica telekomunikacijske tvrtke demantirala je njihove tvrdnje.

Taj je stup Tele2 donirao NK Trnju isključivo za rasvjetu pomoćnih terena, koji nisu osvijetljeni, a ne zbog postavljanja bazne stanice – tvrdili su tada “dobročinitelji” iz Tele2. Nije prošlo mnogo da bi se doznalo zbog čega je Tele2 zaista postavio golemi stup. Naime, u subotu su na stup montirali svoje odašiljače.

Koja bezobraština! Nakon izjave vašem novinaru da će stup služiti samo za rasvjetu nogometnog igrališta te da je to njihova donacija djeci, sada su pokazali svoje pravo lice. Namjerno su to učinili u subotu kada inspekcijske službe ne rade. Naime, u rujnu im je građevinska inspekcija zabranila da nastave radove – rekao je Krešimir Končić, član Vijeća gradske četvrti Trnje.

Kaže da je preko Vijeća od građevinske inspekcije pokušao dobiti kopiju odluke o zabrani nastavljanja radova, ali da su ga više puta “izvozali” banalnim izgovorima.

– Pitam se bi li Tele2 nešto slično ne napravio, nego samo pokušao napraviti, u Švedskoj, svojoj matičnoj zemlji. Pitam se također u kakvoj mi to zemlji živimo kada u središtu Zagreba svatko može činiti što mu je volja – kaže Krešimir Končić, koji se već godinama bori sa svojom udrugom Stup za prava Trnjana.

Zbog vikenda u tvrtci Tele2 nismo uspjeli dobiti obrazloženje postavljanja antene. Glasnogovornica tvrtke obećala je da će odgovoriti danas.

Izvor: Večernji list

Komentar: 

Tekstovi koji se objavljuju pod oznakom priče iz Hrvatske pokazuju nepostojanje propisa, te loše propise koji postoje, a vezani su uz zaštitu od elektromagnetskog zračenja.

Hrvatska je jedina zemlja Europe u kojoj za antenske stupove i prateću opremu nije potrebno ishođivati građevinske i lokacijske dozvole, a nije potrebno ni usklađivanje s prostornim planovima te izrada studija utjecaja na ljude i okoliš. Suprotno preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Republika Hrvatska ne provodi informativne i edukacijske kampanje o neionizirajućeg zračenju, niti su za bazne stanice mobilnih operatera (i bilo koji drugi izvor neionizirajućeg zračenja) potrebne javne rasprave sa zainteresiranim stranama. Također, RH nema nacionalnu bazu podataka izvora EM polja, što imaju sve vodeće zemlje EU. Granice zračenja definirane Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja su toliko visoke da ih se praktično i ne može premašiti, a bazirane su samo na kratkotrajnim termičkim efektima mikrovalnog zračenja (dokaz za to su i studije pojedinih operatera u kojima se navodi da na 99% lokacija nije premašeno niti 10% dopuštenih razina!).  Pravilnik o zaštiti od elektromagnetskih polja RH ne prepoznaje izloženost ovoj vrsti zračenja u trajanju od 24 sata, sedam dana u tjednu i mogući nastanak netermičkih efekata u ljudskom organizmu. 


Ovo je samo dio činjenica koje bi nadležna ministarstva graditeljstva, te posebno Ministarstvo zdravlja trebale itekako zabrinuti. Prebacivanje odgovornosti s jednog ministarstva na drugo zato što je određeni propis loš opravdanje je za NEČINJENJE i NEMIJENJANJE postojećeg stanja.

Zaustavimo ovakvu praksu operatera u Hrvatskoj!

Nema komentara:

Objavi komentar