srijeda, 6. siječnja 2016.

'SmartMeter' sustavi uskoro u Hrvatskoj: Big Brother vas nadzire


Iako ‘Smart Meter’ tehnologija nije ‘penetrirala’ na hrvatsko tržište, sve je vjerojatniji rasplet da ćemo prihvatiti EU inicijativu. Kako je sve prilično kontroverzno – nužno je vidjeti u čemu kontroverza leži.

‘Pametna’ ušteda koju kontrolira Vlada

SM sustav zapravo predstavlja uređaj koji bilježi uporabu električne energije i informaciju prenosi u centralu za nadzor, izračun i kasniju izradu računa. Ono što ga razlikuje od ranijih sustava je dvosmjerna komunikacija i telemetrija, a kasnije dorade uređaj su pretvorile u središnju kontrolu čitavog domaćinstva – pošto mjeri i struju, plin, vodu i praktički sve što se izmjeriti i može. Upravo je ta kontrola u realnom vremenu najbitnija stavka pošto upozorava na prekomjernu uporabu, kvalitetu potrošnje i brojne druge navike potrošača.

EU navodi temeljnu razliku između SM-a i ‘energetskih nadzornika’ – prvonavedeni služe kao ‘pametna’ ušteda, ne isključivo kao analitičar potrošnje. Cijeli sustav kroji tzv. ‘pametna mreža’ – međusobna isprepletenost ‘pametnih mjerača’ koja bi jednog dana trebala biti upravljana od strane središnje ‘umjetne inteligencije’ koja će interaktivno usklađivati energetsku mrežu i potrošnju. Prvotna istraživanja govore o čak 5% uštede, samo u električnom sektoru. Pitate se postoji li tradicionalno ‘ali’?

Sporan i kombinirani utjecaj EMF/RF zračenja na djecu

Ima ih zapravo više. Prva stavka oko koje čak i znanstvenici lobisti ‘lome koplja’ je pulsirajuća radiofrekvencija (RF) iz bežičnog prijenosa. Dr. Ronald M. Powell istraživao je utjecaj SM-a na ljudski organizam, promatrajući uzorke krvi prije i poslije izlaganja elektromagnetskim i radiozračenjima u međusobnoj suradnji. Posebno problematično je to što niti sigurnosni standardi nisu ispoštovani. O ovoj EMF/RF ‘suradnji’ istraživala je i NASA u svom dokumentu iz 1981. (‘Interakcije ljudskog tijela i elektromagnetskog polja – Opažani efekti i teorije’). Iako je priča dijametralno suprotna danas, ova istraživanja pokazala su čitav niz nuspojava.

Poput aspartama, zabilježene su glavobolje, slabosti, vrtoglavice, loše raspoloženje, razdražljivost, depresija, nervoza, hipohondrija, poteškoće s disanjem, impotencija… Tu je i prilično izražena znanstvena debata oko toga je li ljudsko tijelo ‘zbroj elektronskih mikrospojeva’ – ukoliko to i nije slučaj, ‘prljavi elektricitet’ SM-ova mogao bi stvarati ‘kaskadne efekte’ u ljudskom organizmu. Posebno su naznačeni utjecaji na dječji mozak koji iz ‘nedefiniranog razloga’ apsorbira veće količine mikrovalnog zračenja (fizički razlog je tanja lubanja).

Bihevioristički eksperiment nad građanima

Naravno, zračenje nije ono što najviše plaši javnost i kritičare. Već klasični nadzor – jedan od segmenata nadzornog softvera uključuje i biheviorizam domaćinstava pa je tako izuzetno lako utvrditi kada su stanari kod kuće, što rade i troše li nekom djelatnošću više energenata nego što bi trebali. Mnoge države zato inzistiraju na znatno dužim izvještajnim intervalima koji bi na dnevnoj bazi otkrivali situaciju, ne i u trenutačnoj interakciji. Kada povežemo ove probleme onda možemo potencirati i stvarne intervencije – policija je u Teksasu tijekom izbivanja jedne obitelji ušla u prostorije da bi utvrdili ‘je li povećana potrošnja energenata povezana s ilegalnom proizvodnjom narkotika’.

Istraživanje je otkrilo da sofisticiranost analitike izmjerenih rezultata može pokazati ne samo koje uređaje upotrebljavamo, već i koje programe na televiziji gledamo – proučavajući obrasce električne potrošnje i buke koju emitiraju. Također – kritizirani su i zbog namjere da jednog dana postanu središnji nadzorni sustav kućanstava povezan s bazom. To bi bio i službeni početak ‘Big Brother’ nadzornog sustava. Konačni i vjerojatno i najbitniji argument – bez eksterne kontrole i blokade potrošnje energije nije zabilježena apsolutno nikakva ušteda. To u prijevodu znači da se energenti neće štedjeti sve dok Vlada ne preuzme kontrolu nad sektorom…

3 komentara:

  1. komentar s večernjakove blogosfere

    "softmoby"

    EU je za razdjelnike dala samo preporuku, a ovi naši odmah donijeli zakon i primoravali ljude na ugradnju i to pod prijetnjom visokim kaznama i višim računima za grijanje onima koji ne ugrade, čisti državni kriminal i krađa novca u sprezi sa novoosnovanim firmama upravo za tu namjenu...tu bi DORH imao lijepog posla...isto će po svoj prilici napraviti i s ovim smartmetrima, a možda i neće jer smo uspjeli promijeniti vlast, bar je za nadati se ...

    OdgovoriIzbriši
  2. baznostanični ovo je odlična tema,svaka ti čast što bodeš ovako bitnu tematiku,jer izvori opakog zračenja i prijevara su sve bliže i bliže našim tijelima i dušama i sve ima manje mjesta za izbjeći izlaganje takovoj pošasti

    OdgovoriIzbriši
  3. Zvonimir Hodak:

    APIS IT d.o.o.(Prečko-bazna stanica na vrhu zgrade pored vrtića i stambenih objekata) ta agencija je izuzetno moćna, kontrolira sve, od frekvencija, do osobnih podataka. To je jedna, ja bih rekao, paradržavna agencija koja ima izuzetnu moć i budžet. Nije li zanimljivo da se u novinama pojavljuju napisi o uhljebljivanju koje kasnije nitko iz stranke, niti agencije, ne demantira?'', pita se Hodak.

    OdgovoriIzbriši